Paralyserade förhandlingar om klimatet

Publicerad:
Uppdaterad:

De nära 200 FN-staterna arbetar på övertid för att avvärja en kris i klimatsamarbetet. Alla länderna deltar i gemensamma samtal i Dohar i Qatar efter en paus, säger miljöminister Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall till TT.

Förhandlingarna är paralyserade av motsättningar mellan fattiga och rika länder om kostnaderna för klimatarbetet. Utvecklingsländerna känner sig svikna av västvärlden och säger att utlovat bistånd uteblivit.

Lena Ek, miljöminister (c).
Foto: PONTUS ORRE
Lena Ek, miljöminister (c).

Efter en lång natt av förhandlingar uppmanade mötets ordförande Abdullah bin Hamad Al-Attiyah de trötta delegaterna att överväga en uppsättning kompromisslösningar.

– Jag tror att det här är ett paket vi alla kan leva med och som också är bra för vår planet och framtida generationer, sade han.

– Tiden är kommen, sade Attiyah, och gav delegaterna fram till klockan åtta på morgonen svensk tid att ta ställning.

– Vi måste stänga de här (förhandlingarna) inom de närmaste timmarna.

”Har hela lördagen på oss”

Förhandlarna gick till ett gemensamt möte vid halv sex på morgonen svensk tid. Då får länderna möjlighet att deklarera sina ståndpunkter inför en fortsättning, något som Lena Ek tror tar 30–45 minuter.

– Sedan blir det gruppförhandlingar.

Men risken är uppenbar att mötet inte förmår att ena sig om de stora frågorna.

– Då återstår bara en paketlösning med sådant som råder enighet om.

– Vi har hela lördagen på oss men till kvällen måste vi sätta någon form av streck.

”Kärvare än väntat”

– Det är så mycket misstroende mellan de olika aktörerna här i Doha. Även ganska små frågor blir lätt uppförstorade och det präglar mötet, säger generalsekreterare Svante Axelsson i Naturskyddsföreningen.

Han trodde inför mötet att det skulle gå att finna lösningar.

– Det här är mycket kärvare än väntat och jag har svårt att se en öppning nu.

– Kanske kan en öppning uppstå om EU backar något i sina positioner och tillmötesgår de fattiga länderna.

Axelsson anser att Kyotoprotokollet och längden på de perioder som det ska gälla är en stötestenen. En återgång till femårsperioder kan underlätta, tror han. Frågan om att skrota utsläppsrätterna är inte heller klar – länder som inte har utnyttjat hela sin kvot för koldioxid vill spara den för framtida användning. Polen och Ryssland är bland dem.

”Bekymmersamt”

Klockan 4 på lördagsmorgonen svensk tid bröts förhandlingarna för en paus.

– Detta är bekymmersamt, säger Sveriges miljöminister Lena Ek efter 24 timmars samtal som inte alls har gått bra.

Ek medlar i en arbetsgrupp mellan USA och ö-staterna. Gruppen, Loss and Damages, är nyinrättad för att behandla ö-staternas utsatta läge när världshaven stiger.

– Alla forskarrapporter har satt press på oss. Nu gäller det att upprätthålla den pressen på framför allt Ryssland, Ukraina, Kina och USA, säger Ek.

– Ryssland och Ukraina gör motstånd i vissa frågor medan USA och Kina gör det i andra.

De svåraste problemen gäller inte minst gamla olösta frågor, Kyotoprotokollet och frågorna som gruppen för Loss and Damages arbetar med. Men även utsläppsrättigheterna är svåra att komma överens om, vilka som ska ha rättigheterna och hur mycket.

TT

Publicerad: