Nyheter

”Vill ha parallellt samhälle”

Av: 

Joachim Kerpner

Oskar Forsberg

NYHETER

Nalin Pekgul (S) kritiserar Islamiska förbundet och Omar Mustafas kopplingar till Muslimska brödraskapet i artikel

Islamiska förbundet nekar till anklagelserna om för­legad kvinnosyn, homofobi och antisemitism.

Men ordföranden och sparkade S-politikern Omar Mustafa har gillat ­fyra personer inom ­Muslimska brödraskapet på Facebook.

Nu får han kritik av förra riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S):

– Deras mål är att muslimer i Sverige ska leva i ett parallellt samhälle, säger hon till Newsmill.

På DN Debatt i går skrev Nalin Pekgul att Islamiska förbundet, där den sparkade S-partistyrelseledamoten Omar Mustafa är ord­förande, är en ”islamistisk organisation med starka kopplingar till Muslimska brödraskapet i Egypten” som ”strävar efter att införa sharialagar”.

Aftonbladet har förgäves sökt Pekgul. Men för Newsmill utvecklar hon:

– Deras mål är att muslimer i Sverige ska leva i ett parallellt samhälle med egna skolor, egna vårdcentraler, egen äktenskapslagstiftning, egen arvsrätt och en total underordning av kvinnan.

En ledande muslim i Sverige, som vill vara anonym, säger om Islamiska förbundet:

– Alla vet att de är Muslimska brödraskapet i Sverige. Men de försöker dölja det inför det svenska samhället.

Får medhåll

Den tidigare styrelse­ledamoten Mahmoud Aldebe delar uppfattningen. Han anser sig ha blivit kuppad ur styrelsen för Islamiska ­skolan och har överklagat den nya styrelsen där ­Mustafa ingår till förvaltningsrätten, enligt DN.

– Alla som finns i Islamiska förbundets styrelse är en del av Muslimska brödraskapet, säger han till tidningen.

Islamiska förbundet beskriver sig på sin hemsida som en öppen och vidsynt muslimsk organisation och att familjesynen varken innehåller ”homofobi eller en förlegad kvinnosyn” och ”att vi inte tar tillräckligt avstånd från antisemitism är befängt och osant”.

Några tydliga kopplingar mellan Islamiska förbundet och Muslimska brödraskapet syns till att börja med inte på hemsidan. Men det ­visar sig att Islamiska förbundet i Stockholm länkar till Yusuf al-Qaradawis hemsida. Han är en känd förgrundsgestalt inom Muslimska brödraskapet, som bland annat har hävdat att förintelsen av judarna var ett ”gudomligt straff” i en ­intervju med al-Jazira 2009.

Gillar en av ledarna

Aftonbladets granskning visar också att Omar Mustafa på Facebook har gillat ­fyra personer med kopplingar till Muslimska brödra­skapet. Två av dem är kända sedan tidigare, då Expo skrev om Mustafas Facebook-likes, nämligen al-Qaradawi och Egyptens president ­Muhammad Mursi, som sagt att ”sionister härstammar från grisar och apor” i ett ­videoklipp från 2010.

De andra två är Tareq ­al-Suwaidan, en av ledarna för Muslimska brödra­skapet i Kuwait och Essam ­al-­Ariam, talesman för ­organisationen i Egypten.

’Följer vad som händer’

Aftonbladet har förgäves sökt både Omar Mustafa och förbundets presstalesman Mahmoud Khalfi. Till Expo har Mustafa tidigare sagt:

– Jag håller inte med alla jag gillar på Facebook. Jag följer vad som händer i Egypten. Jag har inget med Mursi eller Muslimska ­brödraskapet att göra.

På Islamiska förbundets hemsida finns ytterligare en dold koppling till Muslimska brödraskapet. I händelse av att förbundetupplöses ska tillgångarna enligt förbundsstadgarna över­låtas till Federation of ­Islamic Organisations in Europe, en organisation som enligt amerikanska Pew Forum är nära lierad med Muslimska brödra­skapet. Pew Forum är en amerikansk tankesmedja.

Islamologen Jan Hjärpe vågar inte svara på hur nära förbundet Muslimska brödra­skapet står men konstaterar:

– Några av dem som föreningen har bjudit in står brödraskapet nära.

Hjärpe menar att det finns en stor spännvidd av åsikter inom Muslimska brödra­skapet och att det ­inte går att ge en generell beskrivning av vad det står för:

– När det uppstod på 1920-talet var det en fascistisk organisation. I dag finns det en konflikt mellan en äldre och yngre generation inom brödraskapet. Bland de äldre är inställningen till könsroller och homosexualitet som den var förr i tiden i Sverige. I synnerhet synen på könsrollerna ifrågasätts av de yngre.

VILL LEVA MED SHARIALAGAR

Riksdagsmannen Abdirizak Waberi (M) var ordförande för ­Islamiska förbundet före Omar Mustafa. Han är i dag, förutom moderat riksdagsman, även ­ordförande i den partipolitiskt obundna organisationen ­Muslimskt politiskt forum, MPF.

Abdirizak Waberi sa i SVT-­dokumentären ”Slaget om muslimerna” för tre år sedan att hans dröm är att leva i ett land där sharia styr. Han uppgav i programmet att han vill leva i en islamisk stat i vilken politiken styrs efter koranen och där ungdomar inte får skaffa sig pojk- eller flickvän.

2006 intervjuades Waberi i RFSU:s sexualpolitiska tidning Ottar. I intervjun uttalade han sitt stöd för konservativa muslimska åsikter om mäns och kvinnors sexualitet. Han uppgav för tidskriften att en man kan få ha fyra fruar och att han kan få slå sin hustru om hon är otrogen. Waberi sa även i intervjun att kvinnor som inte följer de muslimska klädreglerna skapar ”oro i samhället”.

Aftonbladet har förgäves sökt Abdirizak Waberi för en kommentar, dels om Islamiska förbundets kopplingar till Muslimska brödraskapet och dels om han fortfarande vidhåller ­sina åsikter som kom fram i SVT:s dokumentär och i intervjun i tidskriften Ottar.

Här är personerna Omar Mustafa gillar på Facebook

Tareq al-Suwaidan – en av ledarna för ­Muslimska brödra­skapet i Kuwait.

Salah Soltan – ­egyptier som talat vid konferens anordnad av Islamiska förbundet 2010. Har sagt att judar under påsken begår ­ritualmord på kristna för att använda blodet i osyrat bröd.

Essam al-Ariam – talesman för Muslimska brödraskapet i Egypten.

Muhammad Mursi – Egyptens president, tidi­gare knuten till ­Muslimska ­brödraskapet. Har sagt att ”sionister härstammar från apor och grisar”.

Yasir Qadhi – amerikansk islamisk ­instruktör. Har i föreläsningar beskrivit ­homosexualitet som en av orsakerna till att västvärlden ”degenererat och kollapsat. ”Enligt den engelska tidningen Daily Telegraph ­beskrev Qadhi under 2001 förintelsen som en bluff och falsk propaganda. Senare hävdade han, enligt tidningen, att han blivit förledd att göra uttalandena. Qadhi har varit inbjuden av Islamiska förbundet.

Yusuf al-Qaradawi – egyptier som är en av Muslimska brödraskapets ­intellektuella ledare. Har stöttat palestinska självmordsbombare, sagt att ­Hitlers folkmord på judar var ett ”gudomligt straff” och hävdat att kvinnor lockar män till sexuella attacker om de är provokativt klädda. Har varit inbjuden som talare av Islamiska förbundet.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter