Nyheter

Omar Mustafa lämnar sina poster inom S

Av: 

John Granlund

Per Bohman

NYHETER

"Partiledningen saknar förtroende för mig"

Omar Mustafa tvingas avgå.

I ett öppet brev som han publicerar exklusivt i Aftonbladet meddelar politikern att han lämnar samtliga uppdrag i Socialdemokraterna:

"Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i partiet."

– Situationen blev ohållbar för Omar Mustafa, därför har jag uppmanat honom att lämna partistyrelsen, säger Veronica Palm, ordförande för Stockholms arbetarekommun, till Aftonbladet.

I brevet som bär rubriken "Tvingats till avgång" skriver Omar Mustafa om sin en vecka långa tid som ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse. 28-åringen skriver att han utsatts för ogrundade påhopp och konspirationsteorier.

"Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater", skriver han.

Här kan du läsa Omar Mustafas brev i sin helhet, som bara kommer att publiceras på Aftonbladet.

Varit i blåsväder

Omar Mustafa har varit i blåsväder sedan det uppdagades att S-politikern odlat kontakter med antisemitiska, kvinnofientliga och homofientliga rörelser.

Såväl Mona Sahlin som Stefan Löfven har kritiserat Omar Mustafa i skarpa ordalag.

Förra veckan valdes han in i Socialdemokraternas partistyrelse efter att ha nominerats av Socialdemokraterna i Stockholm.

Klockan 19.00 i kväll bekräftade Socialdemokraternas kommunikationschef Lisa Hedin att ledningen för Stockholms arbetarekommun höll ett krismöte med Omar Mustafa, där hans framtid i partiet skulle utredas.

Veronica Palm: "Ohållbart"

Efter mötet meddelade Omar Mustafa via ett ett brev, exklusivt till Aftonbladet, att partiledningen tvingar honom att avgå.

– Med facit i hand kan jag konstatera att situationen blev ohållbar för Omar Mustafa, därför har jag uppmanat honom att lämna partistyrelsen, vilket han också har gjort, säger Veronica Palm till Aftonbladet.

Omar Mustafa hann sitta på sin post i partistyrelsen i knappt en vecka. Vad säger det om er research inför nomineringen?

– Vi har naturligtvis gjort en undersökning om hans bakgrund. Han har gjort ett bra jobb för Socialdemokraterna och vi tyckte att han skulle göra ett bra jobb på nationell nivå med sina erfarenheter. Så som situationen har utvecklats i efterhand har vi gjort en annan bedömning, säger Veronica Palm.

"Kan inte företräda Socialdemokraterna"

Tidigare i dag krävde riksdagsledamoten Carina Hägg, 56, och Hbt-socialdemokraterna att partikamraten borde avgå från sina uppdrag.

– Nu har vi kommit till en punkt där partiet måste lyfta fram att det inte är förenligt att företräda Socialdemokraterna i partistyrelsen och även andra förtroendeuppdrag med tanke på vad han har i bagaget. Han måste lämna sina uppdrag, sa riksdagsledamoten Carina Hägg.

"För oss är det oacceptabelt"

Carina Hägg fick också stöd av Hbt-socialdemokrater Sverige, som krävde Omar Mustafas avgång.

– För oss är det oacceptabelt med en ledande partiföreträdare som inte i både ord och handling står upp för våra mest grundläggande värderingar, sa Anders Selin, förbundsordförande för Hbt-socialdemokrater Sverige.

Under lördagen publicerades uppgifter i andra medier om att Omar Mustafa dessutom var beredd att avgå som ordförande för Islamiska förbundet.

"Hoppas han stannar"

Uppgifterna tillbakavisades senare av förbundets talesperson Mohamed Amin Kharraki.

Han säger att det ska bli ett nyval av ordförandeposten vid nästa årsmöte.

– Vi får se vad som händer då, men än så länge har Omar inte sagt något om sin inställning till att sitta kvar.

– Vi hoppas alla att han väljer att sitta kvar, jag tycker att han är en värdefull tillgång för förbundet. Han är en mycket kompetent person med starka ställningstaganden, säger Mohamed Amin Kharraki.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter