Kända våldsaktivister bakom upploppen i Stockholm

Säpo har kopplats in för att stoppa våldsamheterna som rasar i Stockholm.

Nu misstänker man att våldsamma yrkesaktivister är en del av upprorsmakarna.

– Vi känner igen dem från tidigare upploppssituationer, säger biträdande länspolismästare Ulf Johansson.

Ett trettiotal personer har hittills gripits i samband med våldsamheterna i Stockholm.

Under gårdagen gick polisen ut i sociala medier för att få in tips som kan leda till att fler grips.

Tre olika grupper ligger enligt polisen bakom våldet. Det rör sig om boende i de drabbade områdena, kända kriminella och våldsamma yrkesaktivister.

– Vi har iakttagit en liten klick personer som vi förknippar med liknande förlopp, som är vanligt förekommande i sådana här situationer, säger Ulf Johansson.

"Vi känner igen dem"

Han syftar då på upploppssituationer där det använts gatsten och krossas glas. Personerna kan komma både från vänstergrupperingar och högerkretsar.

– Vi känner igen dem från Stockholmstrakten och det är från hela skalan som finns med i liknande upploppssituationer. Jag vill däremot betona att majoriteten av de som vi ser är ungdomar boende i området, säger Ulf Johansson.

Säkerhetspolisen lämnade i dag information, bland annat om kända våldsverkare, till polisen och justitieminister Beatrice Ask (M).

– Det är en del i den kraftsamling vi gör. Vi har olika uppgifter som kan vara viktiga. Vad det är vill jag inte gå in på, säger Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo.

"Autonoma vänsteraktivister"

Tidigare erfarenheter visar att upplopp som de som nu rasar i Stockholm drar till sig autonoma grupper från vänsterkanten, menar Franzén.

– De finns ofta med bland deltagarna. I tidigare händelser har det rört sig om autonoma från vänsterkanten, säger hon.

Polisen begärde i dag förstärkning från Göteborg och Malmö för att kunna stoppa våldsamheterna. Polisens presstalesperson, Lars Byström, kallar situationen helt unik.

– Jag har aldrig varit med om tidigare att det varit så utdraget och spritt över så stor yta, säger han till TT.

Publisert: