Nyheter

Allt ansvar vilar på representanthuset

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Medlemmarna i kongressens andra kammare måste enas om budgetstupet ska undvikas

Här är de senaste medlemmarna av representanthusets 435 ledamöter som nu ska avgöra USA:s ekonomiska framtid. Bilden är tagen den 15 november 2012.
Här är de senaste medlemmarna av representanthusets 435 ledamöter som nu ska avgöra USA:s ekonomiska framtid. Bilden är tagen den 15 november 2012.

USA:s ekonomiska öde vilar på representanthusets 435 medlemmar som klockan 03.00 natten mot onsdag ska rösta om senatens budgetförslag.

Men flera högt uppsatta republikaner säger nej till uppgörelsen.

– Det är löjligt att vi ska rösta på ett lagförslag som godkänts av en grupp 80-plussare med sömnbrist, säger republikanen Steve LaTourette till CNN. 

Under nyårsnatten enades senatens republikaner och demokrater.

Omröstningen som skedde två timmar efter deadline för när budgetsstupets kraftiga sparpaket och skattehöjningar skulle träda i kraft gick med god marginal till fördel för uppgörelsen, skriver CNN.

Överenskommelsen som innebär att nästan alla amerikaner slipper undan skattehöjningar är den första där republikaner och demokrater i senaten enats om ökade skatter sedan 1990.

För att uppgörelsen ska bli verklighet krävs också att representanthuset kan sluta upp bakom förslaget.

Debatten är i gång

På tisdagen började ledamöterna i representanthuset debattera uppgörelsen som ska rädda USA undan budgetstupet. Men det blev en dag full av spekulationer om hur budgetuppgörelsen skulle hanteras i kongressens andra kammare där de 435 medlemmarna har landets ekonomiska öde i sina händer.

Vid 21-tiden talade demokraternas talman Nancy Pelosi i representanthuset och uppmanade republikanerna i kongressens andra kammare att tillåta en omröstning.

Hon manade dem att tillåta en ”up and down-röstning”, det vill säga att man i sådana fall skulle rösta på den uppgörelse som senaten enades bakom i natt – utan ändringar.

– Det är vad det amerikanska folket förväntar sig, säger Pelosi i CNN.

Väntar på besked

De republikanska medlemmarna i representantshuset har tidigare uttalat sig negativt om skattehöjningar. Och enligt CNN är bristen på nedskärningar i de offentliga utgifterna i uppgörelsen från senaten något som bekymrar flera av republikanernas representanter.

Bland annat säger deras gruppledare Eric Cantor (R) blankt nej till förslaget, skriver AP.

Steve LaTourette, republikansk representant från Ohio, tycker att förslaget måste ändras och att man under kvällen kommer att genomföra en omröstning om ett förslag i någon form, skriver CNN.

– Men det är löjligt att vi ska rösta på ett lagförslag som godkänts av en grupp 80-plussare med sömnbrist, säger han och syftar på senatorerna som röstade 02.00 natten mot i dag, lokal tid.

Om republikanerna, som har majoritet i kongressens andra kammare, väljer att göra ändringar och lägga till nedskärningar så skulle förslaget gå tillbaka till senaten som först måste godkänna ett omgjort förslag, skriver CNN.

Ett omskrivet förslag kallas av CNN för ”dött”. Det eftersom senatskällor uppgett att de inte tänker ta upp eventuella ändringar gjorda i representanthuset, skriver TT.

Allt ansvar på representanthuset

Republikaner i representanthuset föreslår ett tillägg till senatens uppgörelse om budgetstupet. Är inte kammarens stöd för detta tillägg starkt nog tar de upp senatens uppgörelse till omröstning, säger en rådgivare i den republikanska ledningen.

Vid 02-tiden uppgav CNN att representanthuset skulle rösta om ett oförändrat förslag.

Minst 218 av representanthusets 435 medlemmar behöver stödja tillägget för att det ska gå vidare i budgetprocessen, skriver TT.

Får förslaget inte tillräckligt med röster för att gå igenom betyder det att alla uppgörelser kring budgeten kommer att börja om igen på torsdag,skriver AP.

Röstar de igenom förslaget saknas bara Obamas underskrift. Går det igenom är det första gången på 20 år som de rikaste amerikanerna får höjda skatter, skriver CNN.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: