”Senaten har nått en kompromiss”

Omröstning kan ske innan budgetstupet är nått, enligt uppgifter till CNN

Vita huset har kommit överens med både senatens republikaner och demokrater om en uppgörelse som innebär att de kraftiga besparingarna i den federala budgeten skjuts upp i två månader, uppger en källa i regeringen. De skulle annars ha trätt i kraft vid årsskiftet.

Omröstningen skedde nära två timmar in på det nya året amerikansk östkusttid, då USA formellt hade fallit över budgetstupet. Flera senatorer röstade nej, bland dem Kentucky-republikanen och Tea Party-favoriten Rand Paul, men uppgörelsen gick ändå igenom med god marginal i förhållande till de 60 röster som krävdes, rapporterar CNN.

För att överenskommelse ska bli verklighet måste även kongressens andra kammare, representanthuset, godkänna den. Där är utsikterna mer oklara, representanthuset domineras av republikaner och dess talman John Boehner kunde i förra veckan inte få igenom en kompromiss. Representanthusets ledamöter avslutade arbetet för flera timmar sedan och gick hem, de kommer tidigast att ta ställning till förslaget i eftermiddag, svensk tid.

Hälften från militären

Efter att uppgörelsen godkänts i kongressens båda kamrar skickas lagförslaget till president Obamas skrivbord för undertecknande.

Hälften av utgiftsminskningen gäller militären och resten civila områden, uppger en källa i Washington.
President Barack Obama ser uppgörelsen som en seger och betraktar den som en modell för framtida avtal om budgetnedskärningar.

89 av senatens 100 ledamöter röstade ja, rapporterar webbtidningen Politico.

Överenskommelsen innefattar bland annat förlängda skattelättnader för personer som tjänar max 400 000 dollar, motsvarande 2,8 miljoner kronor, om året eller för familjer som tillsammans tjänar max 450 000 dollar, rapporterar amerikanska medier.

”Stupet” skjuts upp

För de som tjänar mer än så ökar inkomstskatten från 35 procent till 39,6 procent. Reavinst- och kapitalvinstskatten höjs från 15 till 20 procent.

De höjda skatterna innebär ett tillskott till statskassan på 600 miljarder dollar över en tioårsperiod, enligt Reuters.

Samtidigt förlängs arbetslöshetsförsäkringen för två miljoner amerikaner med ett år.

De dramatiska nedskärningar inom försvaret och andra statliga program som skulle ha startat i dag skjuts upp i två månader. Det innebär att 24 miljarder dollar (cirka 165 miljarder kronor) i besparingar skjuts två månader framåt. Nedskärningarna är starten på ett omfattande åtstramningspaket, värd 1 200 miljarder dollar över en tioårsperiod.

Obama: ”Rätt för landet”

President Barack Obama uppmanar representanthuset att godkänna uppgörelsen "utan dröjsmål". I ett skriftligt uttalande konstaterar presidenten att varken demokrater eller republikaner har fått allt de ville men att uppgörelsen är rätt för landet.

"Mer arbete väntar för att minska vårt budgetunderskott, och jag är villig att göra det. Men nattens överenskommelse säkerställer att vi framöver fortsätter att minska underskottet genom en kombination av nya nedskärningar och nya intäkter från de rikaste amerikanerna," heter det i uttalandet.

Publisert: