USA pressar Ryssland om Syrien

NYHETER

USA uppmanar Ryssland att använda sitt inflytande för att säkra ett "omedelbart stopp" för den blodiga offensiven mot den rebellkontrollerade enklaven östra Ghouta i Syrien.

"Den syriska regimen och dess ryska och iranska uppbackare, fortsätter att attackera östra Ghouta, en tätbefolkad förort till Damaskus, trots eldupphöret som påkallats av FN:s säkerhetsråd", twittrar Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.

"Ryssland har inflytandet att stoppa dessa operationer om man vill leva upp till sina åtaganden under säkerhetsrådets (resolution om) eldupphör", fortsätter hon, och skriver att USA kräver att hjälparbetare omedelbart ska få behandla skadade och leverera humanitär hjälp.

Vill att civila lämnar

Tidigare har liknande krav kommit från FN:s generalsekreterare António Guterres och EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en daglig, fem timmar lång humanitär vapenvila i östra Ghouta för att låta civila lämna den rebellkontrollerade enklaven; ett eget initiativ, två dagar efter att FN:s säkerhetsråd krävde en månadslång humanitär vapenvila i Syrien.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallar utspelet "olämpligt".

– Vi tycker att det är olämpligt med alla de här olika uttalandena och förvirrande initiativ som har presenterats på sistone. I stället ska man se till att få till stånd detta eldupphör och tillåta ambulanser och hjälppersonal att komma in i Syrien nu, säger Wallström till TT.

Många dödade barn

I vapenvilan, som FN:s säkerhetsråd röstade fram i helgen, undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar det syriska inbördeskriget från Storbritannien. Bland de döda finns över 130 barn.