Sportprofil åtalas för mord på fru

NYHETER

Åklagaren: "Det handlar om ett ursinnigt våld"

1 av 2 | Foto: UNDER SPELET När den döda kvinnan i Sundsvallslägenheten låg en Bingolott kvar på vardagsrumsbordet. Polisen misstänker att hon slogs ihjäl av sin man – under spelet. "Treans bingo hade inte spelats klart", säger åklagare Stina Sjöqvist.

Den tidigare sportprofilen misstänks ha slagit ihjäl sin fru – mitt under Bingolotto.

Först dagen efter larmades polisen.

Nu har den 68-årige Sundsvallsbon åtalats för mord.

Mannen var välkänd inom sin sport när han var aktiv och hade en framgångsrik karriär. Nu sitter han häktad misstänkt för att ha mördat sin några år yngre hustru på söndagskvällen den 17 februari.

Först dagen efter larmades polisen till parets bostad i Sundsvall.

Sonen larmade polisen

Under måndagsförmiddagen försökte en av kvinnans väninnor få tag i henne.

– Hon ringer upprepade gånger och får till slut svar i bostaden. När hon frågar om hon får prata med kvinnan uppger mannen att ”det går inte, hon är död”, säger kammaråklagare Stina Sjöqvist.

Strax därefter ringde mannen till ett av parets barn och sa att mamman ”nog är död”.

Sonen larmade polisen som hittade kvinnan död i lägenheten.

– Misstankar uppstod relativt omgående om att hon bragts om livet, sa åklagare Daniel Brodén till Aftonbladet då.

68-åringen greps i bostaden.

”Var helt försvarslös”

Enligt åtalet som lämnades in till Sundsvalls tingsrätt i går dog kvinnan av ”upprepat trubbigt våld mot huvud och kropp”.

– Det handlar om ett ursinnigt våld mot en väldigt liten kvinna. Hon har varit helt försvarslös, säger Stina Sjöqvist och berättar att inget tillhygge ska ha använts. 

Det var länge oklart när kvinnan dött, men man tror att hon mördats någon gång vid 20-tiden på kvällen.

– Vi har hittat en Bingolott där ettans och tvåans spel spelats, men treans bingo hade inte spelats klart. Det var vid halvåtta, åtta på kvällen och det stämmer också med vad rättsläkaren säger, säger Stina Sjöqvist.

Hon åtalar nu 68-åringen för mord i första hand och för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död i andra hand.

Mannen förnekar brott

Mannen nekar till anklagelserna och menar att kvinnan ramlat.

– Han förnekar brott. Han har ganska dåliga minnesbilder av det som hänt, sedan vad det beror på vet jag inte. Han kan heller inte förklara att det var så mycket blod i lägenheten, säger Stina Sjöqvist.

– För mig är det osannolikt att hon åsamkat sig de här skadorna själv, genom att ha ramlat.

Mannens försvarare Fredrik Burvall vill inte säga något om vad 68-åringen sagt i förhör och kan inte heller gå in på varför hans klient inte ringde polisen redan på söndagskvällen.

– Det är väldigt speciella omständigheter i det här målet beroende på hans hälsotillstånd. Men vad det är kan jag inte gå in på eftersom det är känsligt.

68-åringen åtalas också för att ha misshandlat hustrun vid ett tillfälle under våren 2011. Kvinnan uppsökte läkare efter misshandeln, men någon polisanmälan gjordes aldrig då eftersom kvinnan inte ville göra någon.

Förhandlingen kommer att hållas under två dagar i maj, men Stina Sjöqvist har ännu inte bestämt vad hon kommer att yrka på för straff.