Nyheter

MP: Vi vill ha Löfven

Av: 

Anette Holmqvist

Josefin Westin

NYHETER

Aftonbladet avslöjar: De gröna nära nytt samarbete med Socialdemokraterna

­Miljöpartiet planerar att presentera Stefan Löfven som sin kandidat till statsministerposten senast i höst.

Aftonbladet kan i dag ­avslöja att avgörande steg mot ett regerings­samarbete har inletts.

Däremot säger MP nej till en koalition före valet.

Det rödgröna samarbetet har legat på is sedan val­förlusten 2010. Sedan dess har partierna diskuterat ­frågan internt i sina partigrupper.

Men hur man ställer sig inför 2014 har varken Stefan Löfven (S) eller ­Gustav ­Fridolin (MP) velat klar­göra.

– Det kommer ni att få ­veta i god tid innan valet, sa Stefan Löfven senast i förrgår under partiledar­debatten i SVT.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att ett avgörande steg har tagits i frågan om hur MP tänker agera inför valet. Partiet har diskuterat frågan i sin innersta krets flera gånger, senast i slutet av april.

– Det är rimligt att vi ­pekar ut vem vi ser som statsminister. För den som såg partiledardebatten blev det ju väldigt tydligt hur vi har landat, säger en källa med insyn.

”Föll inte så bra ut”

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Miljöpartiet senast i höst att presentera Stefan Löfven som sin statsministerkandidat.

Men man kommer inte att ingå i en ­koalition förrän ­efter valet. Ett detaljerat samarbete av den modell som gällde ­under valrörelsen under 2010 är inte ­aktuellt.

– Det tajta rödgröna samarbetet föll inte så bra ut. Att sitta och göra upp i detalj om hur vi ska fungera var ingen bra lösning, säger en miljöpartist.

Några frågor återstår

Flera källor uppger att möten mellan partierna nu pågår på alla nivåer. Särskilt tydligt har det blivit i den ekonomiska politiken där Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) gjort flera gemensamma utspel.

Bilden av att de två partierna har närmat sig varandra igen bekräftas och ­välkomnas av källor inom Socialdemokraterna.

– Vi har våra aningar om hur Miljöpartiet tänker ­agera, men de har ännu inte signalerat definitivt ”så här gör vi”, säger en S-källa.

För att Miljöpartiet ska säga­ ett helhjärtat ja återstår fortfarande ett par frågor. Enligt MP-källor som Aftonbladet­ talat med måste­ Stefan Löfven visa ett ­större engagemang i miljöfrågan och komma med konkreta förslag för hur klimat­omställning kan skapa nya jobb.

– Det räcker inte bara att säga att man ska vara bäst. Man måste också fylla det med ett innehåll om hur man ska göra det, säger en MP-källa.

För dem som såg parti­ledardebatten i SVT:s ”Agenda” blev det tydligt att partierna står nära varandra. Flera gånger under ­debatten syntes Gustav ­Fridolin nicka instämmande när Löfven talade.

– Ja, jag måste ha hållit med, sa språkröret och skrattade efter att kamerorna slocknat.

Är det ett samarbete som du även ser inför valet?

– Ja, jag hoppas att Socialdemokraterna vill ta itu med utmaningarna inom skolan, klimatet och jobben. Det är vår uppgift och jag hoppas att de tar det som sin uppgift.

Gemensam attack

Fridolin och Löfven tog inte heller några debatt­fajter utan valde i stället att gå i gemensam attack mot regeringen.

– De har ingen anledning att argumentera mot varandra egentligen. Om det blir regeringsskifte är det troligt att båda kommer ingå i en ny regering, säger en högt uppsatt miljöpartist.

Från båda partierna lyfter man att ett samarbete med Vänsterpartiet så här långt inte ingår i planen för framtiden. I stället kastar man blickar mot mittfåran och då särskilt Folkpartiet.

Så har de samarbetat senaste tiden

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gjort flera gemensamma utspel bara under det senaste halvåret.

5 maj 2013

Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) kräver på Svenska Dagbladet Opinion en haverikommission om Nuon­affären.

24 februari 2013

Magdalena Andersson (S) och Per ­Bolund (MP) kräver på Svenska Dagbladet Opinion svar av Alliansen inför träffen i Maramö om arbetslösheten, skolan samt miljö och klimat.

12 november 2012

Ibrahim Baylan (S) och Mats Pertoft (MP) kallar till presskonferens för att göra gemensam sak om friskolan och därmed sätta press på regeringen. De kräver bland annat att friskolorna inte ska få göra vinst på bekostnad av kvaliteten i skolan.

7 november 2012

Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) skriver en debattartikel i Göteborgs-­Posten att det behövs en blocköverskridande enighet om forsknings- och innovationspolitiken som ligger fast över regeringsskiftet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter