Nordkorea startar avstängd reaktor

NYHETER

SEOUL. Vid årsmötet i Pyongyang i går sa Kim Jong-un att landet skulle fokusera på kärnkraft med följande motivering:

– Kärnvapen är en garant för fred.

I dag kom beskedet att produktionen nu återupptas på ett sedan tidigare stängt kärnkraftverk.

Den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelade på tisdagsmorgonen att landets kärnkraftverk  i Yongbyon, som tidigare bland annat producerat uran, kommer att öppnas på nytt.

Stängdes 2007

Enligt KCNA stängdes kärnkraftverket ursprungligen 2007 som en del i ett internationellt nedrustningsavtal, som sedan dess avbrutits.

En talesman för landets kärnkraftsmyndighet sa att byggnaden är en 5 megawatt reaktor. När all produktion är igång kommer reaktorn vara kapabel att få fram tillräckligt med plutonium för att bygga en atombomb – per år.

”Visa sig tuff”

Nyheten fick omedelbart gensvar från USA, när Vita Huset direkt lade ut en länk till KCNA på sin hemsida.

Men alla tar inte kärnkraftshoten på allvar.

– Han försöker positionera sig, visa att han är en tuff kille, säger kongressmannen Peter King, vid the House Intelligence Committee, till CNN.

”Kan inte backa”

– Han är 28 eller 29 år gammal och han går längre och längre i sina hot. Jag är inte särskilt rädd för att han skulle attackera USA, men all den här hårda retoriken gör att han snart inte kan backa tillbaka utan att tappa ansiktet inför den samling äldre herrar som tillsatt honom. Risken är då att han gör en mindre attack mot Sydkorea och att president Park i sin tur svarar kraftfullt.

Enligt KCNA är anledningen till återuppstarten att förbättra den akuta brist på elektricitet som råder i Korea.