Nyheter

Strategin som ska knäcka alliansen

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Fokusera på jobben – och bemöt motståndarna med storm

Aftonbladet har tagit del av S-strategin inför kvällens drabbning i Agenda:

Attackera statsministern  – även när ministrar från FP, C och KD är ansvariga.

Fokusera på jobben.

Och sifferfel från motståndarna ska bemötas genom en storm i sociala medier.

Att lyckas i partiledardebatten i Agenda är av största vikt. Särskilt för Stefan Löfven (S). Han saknar riksdagsplats och får därför inte vara med när övriga debatterar i kammaren tre gånger om året.

Samtliga partiledare förbereder sig maximalt. Det handlar om att vässa sina argument och täppa till blottor som motståndarna kan utnyttja. Dagarna innan debatten görs planer på partikanslierna för hur man ska lyckas.

Reinfeldt får ta skyttevärn

Aftonbladet har läst delar av den taktik som Stefan Löfven tänker använda.

Det är Fredrik Reinfeldt (M) som är huvudmotståndaren och som ska få klä skott för de flesta attackerna. S-ledaren planerar att måla ut honom som ansvarig - även om det handlar om skolan, som ligger under Jan Björklund (FP) eller näringspolitiken som hör till Annie Lööfs (C) ansvarsområden.

Eventuella motattacker ska dock bemötas med konstruktiva argument, framgår det av dokumentet.

Det är jobben som Löfven vill prata mest om. Om statsministern försöker lämna ämnet kommer S-ledaren att göra allt för att återföra frågan till att handla om arbetslösheten. Planen är att få Moderaterna att framstå som oseriösa genom att hänvisa till att väljarna vill veta vilka lösningar på problem som politikerna har, inte pajkastning. 

Lusläst statistik

Men Löfven tänker också påminna tittarna om Caremaskandalen i äldrevården och krisen inom de alliansstyrda landstingen i Stockholm och Region Skåne, vilka han kommer att kalla en "ideologisk experimentverkstad".

Socialdemokraterna har dessutom lusläst statistik inför debatten. Om Fredrik Reinfeldt eller någon av de andra alliansledarna Björklund, Lööf eller Göran Hägglund (KD) svänger sig med siffror som Löfven anser är felaktiga ska han genast bemöta dem. På partikansliet finns dessutom en beredskap om att direkt föra ut eventuella felaktigheter i sociala medier.

Hur debatten i slutändan läggs upp styrs dock inte av partierna själva. Leder och fördelar ordet gör i stället programledarna Anna Hedenmo och Mats Knutson. Drabbningen inleds klockan åtta och pågår i två timmar.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: