Krismöte på skola nu

Vapenfynd och hotade rektorer

I stället för lunch hålls idag krismöte på Porthälla gymnasium utanför Göteborg.

Orsaken - flera allvarliga hot och en gömd revolver.

– Rektorn larmade polisen igår. Senare beslagtog vi en revolver och patroner, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Den första lektionen hade precis avslutats i tisdags när en av rektorerna på gymnasieskolan i Partille öster om Göteborg ringde polisen.

– Det var klockan 10.10 som rektorn ringde och berättade att någon elev utsatts för hot, berättar presstalesmannen.

Parallellt hade skolans vaktmästare hittat ett vapen, inlindat i papper, under en kanot på skolgården.

– Vaktmästaren var rädd att det fanns ett samband mellan hotet mot eleven och pistolen.

När polisen kom till platsen gjordes en anmälan om olaga hot och revolvern samt patroner fördes till tekniska roteln i Göteborg för undersökning.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska hot under en längre tid även ha riktats mot två av skolans rektorer, som ska ha valt att säga upp sig.

En elev på skolan uppger att hans klass i morse blev informerad om krisläget av sin klasslärare.

– Han berättade om revolvern, men också om att två av rektorerna blivit trakasserade på sina hemtelefoner av någon eller några elever som blivit kickade från skolan för att de misskött sig.

På skolans hemsidan kan man läsa att "Porthälla är känt för sin lugna studiemiljö, sina goda resurser och studieresultat."

Där beskrivs också andan på skolan: "En god stämning är något som de flesta skolor måste arbeta för. På Porthälla finns den naturligt. Nolltolerans mot droger och mobbing är en viktig princip, inte bara på papperet."

Enligt en elev Aftonbladet talat med har dock drogproblem funnits så sent som i vår.

– Det har förekommit marjuana och polisen har varit här och gjort kissprov med flera elever.

Pia Alhäll, verksamhetschef för skolan, ville i morse inte uttala sig om något utan bad istället utbildningsförvaltningens chef Bengt Randén ringa upp.

Han bekräftade först att det igår var en incident med en hittat pistol i anslutning till gymnasiet, men förnekade att två av rektorerna sagt upp sig.

– Det bestämdes redan för några veckor sedan att de till hösten ska byta kommun.

Aftonbladet har åter sökt verksamhetschefen, förvaltningschefen samt de två rektorerna, utan resultat.

– Förklaringen är att de suttit i ledningsmöte. Och efter det blir det ett stort möte med berörd personal och då ska bland annat uppsägningar meddelas, berättar en anställd.

Hoten mot rektorerna, menar han, ska ha pågått en längre tid men eskalerat i samband med att polisen gjort en "genomsökning" på skolan.

– Tyvärr går det lite fel personer på skolan.

Så sent som förra veckan tvingades rektorn på en skola i Örebro kommun sluta sin tjänst på grund av hot via telefon och sms.

Även i det fallet rör det sig om elever som skolan haft problem att varit hantera.

Publisert: