Batmobilbyggaren i polisförhör i dag

avLisa Röstlund

Batmobilen är spårlöst försvunnen.

Den 46-åring som tros gömma den i Arboga förhörs av polis i dag.

– Jag har verkligen kniven mot strupen, säger Marcus Ericson, vd för bolaget som riskerar konkurs om inte Läderlappsfordonet hittas.

För tre år sedan byggde en 46-årig man en svensk Batmobil.

Bilen skulle ingå i ett tv-projekt och köras från kust till kust i USA och bolaget Dreamsphere Enterprise AB satsade hundratusentals kronor. Men 46-åringen hoppade av och blev skyldig bolaget en halv miljon, med Batmobilen i pant.

Men skulden betalades aldrig tillbaka och redan för två år sedan var Batmobilen försvunnen. Tv-profilen Bobbo Krull anklagades för att ha stulit den.

Vigdes av kommunalråd

Kronofogden kopplades in, och polisanmälde 46-åringen. I januari fastslogs att han är skyldig att lämna tillbaka bilen och betala sina skulder. Sedan dess jagas det spektakulära fordonet av både polis och kronofogden.

Kommunstyrelsens ordförande i Arboga, Olle Ytterberg (S), är bekant med 46-åringen och vigde honom och hans fru i somras.

– Jag vill poängtera att det inte finns några affärsmässiga uppgörelser mellan Arboga kommun och den här mannen. Han har samarbete med ett företag i Arboga. Men det är en kontakt han etablerat själv. Sedan jag läste er artikel i lördags har jag förstått  att man ska hålla sig borta från det här.

Ytterberg uppger att han inte kontaktats av polisen i ärendet.

– Men skulle jag ha uppgifter som skulle kunna föra utredningen framåt står jag till polisens förfogande, säger han.

Letat runt Arboga

På maskinverkstadsföretaget Configs hemsida låg Batmobilen så sent som i dag uppe till försäljning.

– Vi har tyvärr glömt att ta bort bilden. Den är upplagd på skoj. Det var något mediejippo som skulle hållas i januari, säger Thore Lindgren på företaget.

Han har kontakt med den 46-årige Batmobilbyggaren.

– Vi ska träffa polisen i eftermiddag tillsammans med en advokat, säger Lindgren.

I går ska kronofogden, enligt uppgift till Aftonbladet, ha gjort flera tillslag på adresser runt Arboga utan att ha hittat bilen.

Marcus Ericson, Dreamsphere Enterprises vd, beskriver känslan: "det är frustration".

– Jag har verkligen kniven mot strupen. Jag måste verkligen ha tillbaka mina pengar, annars riskerar jag konkurs och det är inte roligt.

Bilen är efterlyst och tips om var bilen finns kan lämnas här.