Löfven: Vi ska ha lägst arbetslöshet i EU

Presenterade ”ambitiös” målsättning på kongressens första dag

GÖTEBORG. Stefan Löfven öppnade kongressen på Svenska Mässan med ett löfte till sina partikamrater:

Om S tar makten 2014 ska arbetslösheten bli lägst i EU – inom sex år.

– Det är ett väldigt ambitiöst mål som kräver en kraftfull politik, säger S-ledaren.

Socialdemokraternas 37:e ordinarie kongress är nu också officiellt öppnad. S-ledaren Stefan Löfven äntrade scenen ackompanjerad av stående ovationer från partikamraterna i kongressalen.

Det varma mottagandet gjorde honom rörd:

– Tack. Tack. Tack så mycket. Jag brukar säga att jag är alldeles för blödig för sånt här, sa partiledaren och signalerade sedan till kongressen att sätta sig ned.

”427 000 arbetslösa”

Efter att ha hälsat alla ombud, åhörare, veteraner och internationella gäster välkomna övergick han till att kritisera Alliansregeringen för att inte vilja ta ansvar för situationen i Sverige där 427 000 personer är arbetslösa.

– Det är alltid någon annans fel, man skyller gärna på oss fast än det är sex år sedan vi satt vid makten.

Därefter slog Stefan Löfven fast att han vill se ett skarpt sysselsättningsmål för Sverige om han blir statsminister 2014.

”Halvera arbetslösheten”

På sex år ska antalet arbetade timmar öka liksom antalet personer i arbete, vilket i sin tur ska sänka arbetslösheten från dagen 8,2 procent till under 4,8 vilket är lägst i EU i dag, Österrike.

– Vi ska ha lägst arbetslöshet i Europa. Det kommer att bli mycket mycket tufft att lyckas, det innebär att vi nästan måste halvera vår arbetslöshet från i dag, säger Löfven.

Enligt Stefan Löfven ska arbetet ske under åren 2014-2020. De nya jobben ska tillkomma inom en rad branscher, bland annat service- och besöksnäringen samt tillverkningsindustrin.

– Vi vill se en bred palett av åtgärder.

Hur många nya jobb som ska skapas för att målet ska nås kunde dock S-ledaren inte svara på. Han bad om att få återkomma med mer detaljer när partiet lägger sin budget i höst.

"Sverige ska vara bäst"

När Aftonbladet talade med Stefan Löfven efter talet förklarade han varför det är viktigt att sätta upp det långsiktiga målet.

– Det är viktigt, nu har vi en regering som passivt tittar på när arbetslösheten ökar. När vi frågar vilka åtgärder de har så säger de att de ska återkomma i höstbudgeten. Så kan man inte hantera arbetslöshet. Det här är ett tufft delmål, slutmålet är full sysselsättning, säger han.

Enligt Löfven så har flera jämförelsebara länder som Holland, Danmark, Österrike och Finland lägre arbetslöshet än Sverige.

– Vi ska vara bäst. Men det finns att lära från de här länderna, även om vi ska använda den svenska modellen, säger Löfven.

Innan valförlusten 2006 anklagades S-regeringen för att gömma undan arbetslösheten genom bland annat en ökad mängd sjukpensionerade. Men Löfven tror inte den kritiken kommer återuppstå.

– Vi ska få fler människor i arbete och fler arbetade timmar. Med de i sikte så är det inte den vägen vi ska gå, säger han.

De nya jobben ska komma via utvecklad näringspolitik och finnas i både tillverkningsindustrin, tjänstesektorn och besöksnäringen.

– Vi måste få fler företag att växa. Men det är också viktigt att människor som i dag inte har rätt utbildning får det.

Kändisar underhöll

Innan partiledaren fick äntra scenen bjöds åhörarna på den Socialdemokratiska kongressen på Svenska Mässan på en stunds underhållning.

Artisterna Timo Räisänen och Anna Järvinen stod för sång och musik och komikern Özz Nujen svarade för humorinslagen. Den senare uppmanade Stefan Löfven att se till att "Zlatanera", ett uttryck som tillkommit i Paris efter Ibrahimovic intåg i franska ligan.

– Det betyder att sätta andra på plats. Det är det du ska göra Stefan Löfven, sa Nujen och hälsade partiledaren välkommen upp på scenen.

Publisert: