Bosnisk general under kriget gripen för brott

avTT

Foto: AMEL EMRIC/AP/TT
Omkring 130–000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien. Den berömda 1500-talsbron som förstördes i Mostar i Bosnien blev en symbol för kriget. På bilden syns en återuppbyggnad av bron.

En tidigare general som stred på den bosniakiska sidan i Bosnienkriget har gripits. Drekovic anklagas för krigsförbrytelser när han beordrade beskjutning av en serbisk stad.

Enligt landets krigsbrottsåklagare har Ramiz Drekovic beordrat artilleribeskjutning mot den mestadels serbiska staden Kalinovik under flera tillfällen 1995. I samband med beskjutningen dödades en 15-åring och många barn och vuxna skadades. Dessutom ledde den till omfattande förstörelse, enligt åklagaren.

Strax efter kriget lämnade han sin post och började jobba som rådgivare till bosniakiska politiker.

Ramiz Drekovic var ursprungligen kapten i den jugoslaviska militären, men blev senare en av de högst uppsatta generalerna i den bosniska armén.

Drekovic, 62, är den tredje generalen från de bosniakiska styrkorna som anklagas för krigsförbrytelser under de tre senaste åren. De andra två generalerna väntar på att ställas inför rätta. I förra veckan frikändes en bosniakisk tidigare befälhavare från anklagelser om att han dödat serbiska fångar under krigets inledning.

Omkring 130 000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien, merparten i Bosnienkriget 1992–1995.

ARTIKELN HANDLAR OM