Talibaner i Moskva för fredssamtal

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med talibanföreträdare vid fredskonferensen i Moskva.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Företrädare för talibanrörelsen och Afghanistans fredsråd håller pressträff i samband med fredssamtalen i Moskva.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov med företrädare för talibanrörelsen och Afghanistans fredsråd i Moskva.

avTT

NYHETER

En talibansk delegation har för första gången deltagit i en diplomatisk konferens i Ryssland om fred i Afghanistan. Direkta samtal med Kabulregeringen är ännu inte aktuella för talibanerna.

Fredagens konferens i Moskva understryker den ryska ambitionen att spela en viktig roll i den afghanska fredsprocessen.

Afghanistans regering lät inga officiella representanter delta. I stället kom företrädare för landets fredsråd, en organisation som övervakar fredsansträngningarna. De upprepade president Ashraf Ghanis erbjudande om att inleda fredssamtal utan förhandsvillkor.

– Vi diskuterade direkta samtal med talibanerna och bad dem välja plats och starttid, säger Ehsan Tahuri, fredsrådets talesperson, till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Den talibanska delegationen å sin sida upprepade sitt krav på att USA måste dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan, där de stöder regeringssidan.

I oktober bekräftade talibanrörelsen och USA att de träffas i Qatar för direkta samtal om ett slut på konflikten i Afghanistan. Nu förbereder det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad en ny samtalsrunda med talibanerna.

Enligt talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujadid handlar samtalen i Qatar om "ett fredligt slut på invasionen i Afghanistan", med anspelning på det USA-ledda ingripandet 2001 som gjorde slut på talibanregimens styre.