Talmannen: ”Nyval vore det ultimata misslyckandet”

Annie Lööf har en vecka på sig att sondera de olika regeringsalternativen.

Nu hoppas talmannen att partiernas låsta läge ska släppa.

– Det ultimata misslyckandet vore förstås om Sverige gick till nyval, säger Andreas Norlén.

I onsdags blev moderatledaren Ulf Kristersson nedröstad i riksdagens statsministeromröstning. 195 ledamöter röstade nej, 154 ledamöter ja.

Talman Andreas Norlén.
Talman Andreas Norlén.

– Det är en tung dag för Alliansen i dag, vi kunde ha bildat en ny regering i dag och läst upp en ny regeringsförklaring i morgon men det kommer vi inte göra, sa Ulf Kristersson i onsdags.

Ny omröstning

Nu har Centerns partiledare Annie Lööf fått sonderingsuppdraget. Hon har en vecka på sig att undersöka vilka möjligheter som finns för en ny regering.

– Jag hoppas att vi kan komma från de här låsningarna som präglat processen ända sen valdagen, säger Andreas Norlén (M), riksdagens talman i Aftonbladet Morgon.

– Det är ett väldigt låst läge och partierna står i princip där de stod i valrörelsen.

Två månader efter valet finns ingen klar regeringslösning i sikte.

När tror du att det kan vara klart med en statsminister?

– Jag varken vågar eller vill spekulera om det, utan det jag har sagt är att det kommer att ske ytterligare minst en statsministeromröstning i höst. Jag ser framför mig att riksdagen kommer att få ta ställning igen innan vi skiljs för juluppehåll, säger Andreas Norlén.

– Nu inväntar jag Annie Lööfs rapport om en vecka så får vi se var vi står då.

Nyval misslyckande

Enligt talmannen vore nyval det ultimata misslyckandet.

– Det tror jag vore ett stort nederlag för hela svenska politiska systemet om vi signalerar att vi inte kunde hantera det här valresultatet. Ni gav oss en riksdag men vi klarade inte att få till en regering, säger Andreas Norlén.

– Jag har svårt att se att ett extra val skulle lösa upp några knutar. Risken är att man med ytterligare en valrörelse med hård retorik snarare cementerar motsättningar än kommer närmare en lösning.

Publisert:

LÄS VIDARE