Oenigt EU kan sänka insats på Medelhavet

avTT

Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Tyska flottister ingående i EU-insatsen Sophia assisterar nödställda på Medelhavet. Arkivfoto från 2016.

Om inte EU:s medlemsländer snart kan enas om villkoren för en fortsättning kommer den gemensamma flottinsatsen på Medelhavet – Sophia – att upphöra i och med årsskiftet.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini är skarpt kritisk till att insatsen riskera att sänkas av oenighet om vad som ska göras med de migranter och flyktingar som tas om hand av fartyg som ingår i Sophia.

– Det skulle innebära ingen EU-närvaro på Medelhavet, ingen fortsatt utbildning av libyska kustbevakare, inga åtgärder mot människosmugglarnas insatser, inga gripanden, inget upprätthållande av vapenembargot och så vidare, varnar Mogherini på presskonferensen efter tisdagens försvarsministermöte i Bryssel.

Mogherini hoppas att EU-länderna åtminstone ska kunna enas om en tillfällig lösning, med hänvisning till att Sophias fartyg i år endast tagit i land nio procent av de personer som räddats på Medelhavet.

– Det motsvarar sex personer per medlemsland i månaden. Ska vi nedmontera insatsen för det antalet, undrar utrikeschefen i Bryssel.

ARTIKELN HANDLAR OM