30 år gammalt flickmord löst med dna-teknik

Foto: Swikar Patel
Polis i USA kan nu via dna och släktforskningssajter ta nya tag i ett antal gamla fall. Arkivbild från ett annat fall i samma område i Indiana.

avTT

NYHETER

En 8-årig flicka kidnappades och mördades 1988 i Fort Wayne, Indiana. Fallet har varit ett så kallat "cold case", ett olöst mordfall, under 30 år. Men nu har polisen genom släktforskningsregister med dna hittat mördaren.

Mannen erkände mordet när polisen konfronterade honom, skriver CNN.

Det är det senaste i en rad av fall som nu börjar klaras upp i USA efter att polisen börjat använda sig av släktforskningssajter.

Flickan kidnappades när hon var ute och lekte nära sitt hem i april 1988. Tre dagar senare hittade man hennes kropp i ett dike tre mil därifrån. Undersökningar visade att hon blivit våldtagen och strypts till döds.

16 år senare hittade man lappar på olika ställen i Fort Wayne där någon utgav sig för att vara mördaren. I anslutning till lapparna hittades även kondomer med mördarens dna, som matchade spår från den döda flickan.

Polisen tog upp fallet i maj i år. Genom efterforskningar via en släktforskningssajt fick man träff på två bröder. När polisen gick igenom den ene broderns sopor hittade man fler kondomer och när man sedan konfronterade mannen erkände han direkt att det var han som mördat flickan 30 år tidigare. Han åtalas nu för mord och våldtäkt mot barn.