Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Stulna kyrkjuvelerna internationellt efterlysta – polisen söker vattenskotrar

Av: 

Petter J Larsson

Fanny Westling

NYHETER

Polisen efterlyser de stulna kungajuvelerna internationellt.

Tjuvarna kan ha lämnat Strängnäs Domkyrka på vattenskoter.

– Har någon sett en vattenskoter kring Mälarens strand så vill vi veta om det, säger polisens presstalesman Stefan Dangart.

Strax innan lunch på tisdagen slog tjuvar till mot Domkyrkan i Strängnäs – och försvann med flera dyrbara juveler. Två kungakronor och ett riksäpple från Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier stals.

Catharina Fröjd, kommunikatör vid Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, säger att hon inte kan uppskatta vilket värde regalierna har.

– Det är väldigt svårt att säga. Det är ovärderligt, säger hon.

Rymde på cyklar

Larmet kom in 11.44 till polisen. Strax därefter påbörjades lunchmässan i en annan del av domkyrkan, där två personer närvarade.

– Det förelåg inget hot, man gjorde bedömningen att man kunde fira mässan som vanligt, säger domprost Christofer Lundgren.

Samtidigt rymde brottslingarna från domkyrkan på två damcyklar, enligt polisen. Med sig hade de två kungakronor och riksäpplet från 1611.

De tog sikte på Mälaren.

Söker efter vattenskotrar

Flera personer ska enligt polisen ha lämnat platsen i en båt som legat precis nedanför kyrkan. Flera patruller har deltagit i det omfattande sökarbetet men vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen hade ännu ingen gripits.

Nu öppnar polisen för att gärningsmännen även kan ha flytt med vattenskotrar.

– Sedan i går har vi spanat i vattnet och med helikopter men det som är lite nytt är att vi inte kan utesluta att tjuvarna använt vattenskoter till flykten, säger polisens presstalesman Stefan Dangart.

– Så om man hittar en slängd vattenskoter längsmed Mälarens strand någonstans så vill vi gärna ha reda på det.

Vad får er att tro att det kan röra sig om vattenskotrar?

– Exakt vad för detaljer det är som ligger bakom det här känner jag inte till men det fanns ju initiala vittnesuppgifter om att de två gärningsmännen skulle ha sprungit ner till vattnet och försvunnit i en mindre sportbåt, men det är ju ofta så med vittnesuppgifter att det kan vara stor variation på vittnesuppgifter, vilket gör att vi inte kan utesluta att det är en vattenskoter de använt.

Efterlyser internationellt

Polisens tekniker har gått igenom ett område kring kyrkan och ner till vattnet.

– Teknikerna var på plats i går och de brukar göra olika fynd som sedan naturligtvis analyseras och vi har ju pratat med de som hör av sig men vi vill ju gärna ha mer information om det är någon som känner att de vill dela med sig.

På onsdagsförmiddagen gick polisen ut med en internationell efterlysning på juvelerna. Enligt polisen innehåller efterlysningen information om föremålen, deras värde och vad internationell polis bör göra om de kommer i kontakt med dem.

Polisen uppmanar alla som har gjort iakttagelser eller har information om händelsen att ringa 114 14.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Kuppen mot Strängnäs domkyrka

LÄS VIDARE

GW om stulna kungakronor: Det är en beställningsstöld

ÄMNEN I ARTIKELN

Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Strängnäs

Brott