Fasttejpad och hånad av kollegor – förlorar rättstvisten

Hon syns på bild fasttejpad i en stol, med armar och ben orörliga och munnen övertäckt.

Historien om hur Dee-Ann Fitzpatrick, 49, i åratal trakasserades av manliga kollegor har upprört hela Skottland.

Nu har hon förlorat rättstvisten mot de utpekade plågoandarna.

Dee-Ann Fitzpatrick, 49, hävdar att hon på sin arbetsplats på den statliga myndigheten Marine Scotland i åratal trakasserats av flera manliga kollegor.

En bild visar hur hon tejpats fast på en kontorsstol, en behandling hon ska ha utsatts som straff för att ha ”satt sig upp mot killarna”, skriver Daily Mail.

Under rättegången i arbetsdomstolen i juni berättade Dee-Ann Fitzpatrick också om flera handskrivna födelsedags- och allahjärtansdagkort som hon fått, med nedsättande kommentarer om hennes ålder, sexualitet och kön. De ständiga glåporden ska ha gjort henne så deprimerad och ensam att hon till slut övervägde självmord.

Händelserna preskriberade

Under onsdagskvällen kom så ett uttalande från Dee-Ann Fitzpatrick och hennes familj: Hon hade förlorat rättstvisten mot arbetsgivaren. Arbetsdomstolen har inte själv bekräftat utfallet, men familjer får ofta förhandsinformation om domstolsutslag. I uttalandet uttrycker familjen en ”enorm besvikelse”. Samtidigt säger kvinnans anhöriga att beslutet inte var oväntat – flera av bevisen har helt enkelt inte bedömts av rätten då händelserna legat för långt tillbaka i tiden och hunnit bli preskriberade.

Domstolen valde att inte överhuvudtaget ta upp incidenten då hon ska ha blivit fasttejpad av sina kollegor eftersom händelsen påstås ha inträffat 2010. I stället har allt fokus legat på de olika kort som senare skickats till Dee-Ann Fitzpatricks kontor och hem. Men där kunde inte domstolen avgöra om det verkligen var troligt att korten kom från hennes kollegor eller inte, rapporterar BBC.

Ministern tillsatte utredning

Dee-Ann Fitzpatricks öde har upprört hela Skottland och i maj meddelade försteministern Nicola Sturgeon att hon tillsatt en utredning.

– Mobbning, sexism och rasism hör inte hemma på någon arbetsplats. Tillåt mig att vara tydlig i dag: Något sådant kommer inte att tolereras inom den skotska regeringen eller våra myndigheter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN