Operationer ställs in i extremvärmen – flera sjukhus påverkade

Av: Josefin Silverberg, Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla operationer på Sollefteå sjukhus ställs in under veckan på grund av extremvädret.

Värmen gör att luftfuktigheten blir för hög för att kunna garantera en steril miljö.

Inte heller i Östergötland har man lyckats få bukt med luftfuktighetsproblemen – och flera operationer har ställts in.

Sollefteå sjukhus i Västernorrland har man luftfuktighetsvärden på över 80 procent uppger SVT Nyheter. Omkring 20 personer drabbas när beslutet nu tas att ställa in alla operationer på sjukhuset under veckan.

Den höga luftfuktigheten gör att sjukhuset inte kan garantera en steril miljö. Lösningen att höja inomhustemperaturen för att få ned luftfuktigheten har inte hjälpt och att använda luftavfuktare är inte möjligt på grund av infektionsrisk.

– Vi har försökt att korrigera men vi har fortfarande för höga värden för att kunna garantera steriliteten på materialet och i operationsrummet. Jag kan bara beklaga situationen, säger Johan Nilsson, verksamhetschef för Länsverksamhet Ortopedi till Aftonbladet TV.

I Örnsköldsvik och Sundsvall är värdena för luftfuktighet, som mäts flera gånger per dag, på en acceptabel och patientsäker nivå.

Ögonoperationer ställs in

På universitetssjukhuset i Linköping har ett antal ögonoperationer ställts in av samma anledning. Sammanlagt rör det sig om cirka 15 operationer, majoriteten gråstarrsoperationer, uppger region Östergötlands presstjänst. Även på lasarettet i Motala har protesoperationer ställts in under tisdagen och onsdagen.

Flera operationer har fått skjutas fram på sjukhus i Stockholms län och på Södersjukhuset i Stockholm har den höga luftfuktigheten påverkat sterilcentralen.

– Det har varit extremt varmt på hela sjukhuset. Luftfuktigheten har påverkat vår sterilcentral och gjort att vi inte kunnat packa sterilt material under helgen men det har inte lett till att vi behövt ställa in några operationer. Vi gör vad vi kan för att underlätta för patienter och för de som jobbar på sjukhuset, säger Johanna Green, pressansvarig på Södersjukhuset.

Sollefteå sjukhus ställer in alla operationer på grund av hettan.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Sollefteå sjukhus ställer in alla operationer på grund av hettan.
Publicerad:

LÄS VIDARE