Zimbabwe

Mnangagwa utropas som vinnare i Zimbabwe – överklagas

Av: 

TT

Josefine Holmqvist

NYHETER

Sittande president Emmerson Mnangagwa från partiet Zanu-PF har vunnit presidentvalet i Zimbabwe.

Oppositionspartiet MDC motsätter sig vad de kallar ”falska” valresultat – och kommer att överklaga.

– Resultaten som har meddelats har inte verifierats av oss... så resultaten är falska, säger Morgan Komichi, talesperson för oppositionspartiet MDC, som alltså kommer att överklaga resultatet.

Komichi fördes sedan bort av polis under den presskonferens där valkommissionen presenterade resultaten efter måndagens presidentval i Zimbabwe.

Både Mnangagwa och MDC-ledaren Nelson Chamisa har båda tidigare sagt att de har vunnit valet.

Men enligt det slutgiltiga valresultatet meddelas att Mnangagwa fick 50,8 procent av rösterna, mot oppositionsledaren Nelson Chamisas 44,3 procent – och en andra valomgång är därmed inte aktuell.

Tre personer dödades

I onsdags utbröt våldsamheter i huvudstaden Harare. Tre personer dödades då militären öppnade eld mot demonstranter. Antalet döda steg till sex personer, efter att svårt skadade avlidit på sjukhus, meddelade polisens talesperson på torsdagen.

Talespersonen säger också att det spända läget, i synnerhet i huvudstaden Harare, gör att arméns närvaro fortfarande är nödvändig för att upprätthålla säkerheten.

President Emmerson Mnangagwa säger att han vill se en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

Det är ett delvis annorlunda tonläge jämfört med hur regeringen uttalade sig på onsdagskvällen, då inrikesminister Obert Mpofu lovade hårdare tag efter oroligheterna.

Bakslag för Mnangagwa

Efter onsdagens dödsskjutningar har en rad länder, liksom FN, manat till återhållsamhet. Den mellanstatliga organisationen Samväldet uppmanar kommissionen att meddela presidentvalsresultatet så fort som möjligt.

Våldet är ett bakslag för Mnangagwa som har hoppats att valet skulle ge hans regering legitimitet och hjälpa till att tvätta bort bilden av Zimbabwe som ett land präglat av korruption och ekonomisk kollaps.

Valet är det första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Zimbabwe

ÄMNEN I ARTIKELN

Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa