Tortyrmordet i Mijas

Svenskregistrerad BMW brann upp – efter tortyrmordet

Av: 

Petter J Larsson

John Granlund

NYHETER

MIJAS. Tre personer har häktats efter fredagens tortyrmord på en svensk man i Spanien.

Samtidigt undersöker polisen en svenskregistrerad BMW som brann upp i centrala Fuengirola – strax innan gärningsmännen greps i en annan bil tio mil bort.

– Det såg ut som om någon tänt eld på den och gått därifrån, säger ögonvittnet Andrzej till Aftonbladet.

Vid 19-tiden i fredags larmades spansk polis till ett hus strax norr om semesterorten Fuengirola. Där fann de två svenska män i 30-årsåldern som tros ha kidnappats, torterats – och skjutits. En av männen dog på plats medan den andre hade lyckats kravla ut på gatan och slå larm.

Med hjälp av svensk polis kunde tre män, 20, 24 och 27 år gamla, gripas nio timmar senare i San Roque, tio mil söderut. Diario Sur skriver att männen tros ha varit på väg mot färjan till Marocko och hade bytt en tidigare flyktbil, en Porsche, mot en annan bil. Enligt spansk media är samtliga gripna svenska medborgare, men UD har bara kunnat bekräfta att en svensk är frihetsberövad. 

Stort polisintresse för svenskregistrerad bil

Under måndagen beslutade domstolen i Fuengirola att häkta de tre männen för mord, försök till mord och olaga frihetsberövade – utan möjlighet att släppas mot borgen.

Samtidigt har polisen visat stort intresse för en bil med svensk registreringsskylt som brann upp mitt i Fuengirola bara någon timme före gripandet.

Den helt utbrända BMW:n bogserades bort på måndagsförmiddagen – efter att flera poliser och tekniker varit på plats för att genomsöka den.

– De var hur många som helst här i morse. Flera poliser och några från brandkåren. Många hade civila kläder. De var förmodligen polisens tekniker, säger en kvinna som jobbar på kontoret som bilen stod parkerad utanför.

”Det såg ut som om någon tänt eld på den och gått därifrån”, säger ögonvittnet Andrzej Strauss, 44.

”Rädd att tanken skulle explodera”

Askan ligger kvar på marken. En av de många palmer som kantar gatan är helt förkolnad. Andrzej Strauss, 44, som bor på andra sidan gatan, vaknade av eldinfernot strax efter 02 på lördagsmorgonen.

– Hela bilen brann, jag ville inte gå nära den för jag var rädd att tanken skulle kunna explodera, säger Andrzej.

– Det var en ganska stor brand, flammorna var riktigt höga, så det såg ut som att något lättantändligt hade spridits över bilen för att sätta den i brand. Det såg ut som att det var en anlagd brand. Förarens dörr var öppen så jag fick känslan av att någon satt eld på den och gått därifrån.

Polske Andrzej, som filmade händelsen, har bott i området i 12 år men inte sett någonting liknande.

– Det är inte vanligt i detta område så det är ganska ovanligt. Först trodde jag att det varit några huliganer eller några otäcka ungdomar, men den här sortens skadegörelse är inte något som de lokala ungdomarna brukar göra.

Hur pratas det om händelsen i grannskapet?

– Jag har inte hört så mycket, men jag vet att bilen inte tillhört någon som är en del av vårt samhälle här, då skulle jag ha hört någon prata om det. Så den måste komma någonstans utifrån.

Vittnen: Golfklubbor och Louis Vuitton-väska i bilen

Enligt vittnen ska det bland annat ha funnits golfklubbor och en Louis Vuitton-väska i bilen. En utbränd golfklubba hänger på ett av palmträden på andra sidan gatan.

– Jag såg att de hade en stor rund väska av något slag, som en golfväska, men jag såg inga klubbor, säger Andrzej.

Brandkåren anlände några minuter senare och släckte elden innan den kunde sprida sig. Sedan stod bilen kvar i två dagar.

Polisen i Malaga vill under måndagen inte kommentera utredningen.

Enligt Transportstyrelsen tillhör bilen en 27-årig man från Stockholm. När Aftonbladet kommer i kontakt med mannens mamma säger hon att sonen varken har bil eller körkort – eller har varit i Spanien på sistone.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Tortyrmordet i Mijas

LÄS VIDARE

Boende i skräck efter tortyrmordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Tortyrmordet i Mijas

Fuengirola

Costa del Sol

Våldsbrott

Spanien

BMW