Nazist åtalas – byggde lönnmordsväska och kartlade journalister

En 48-årig NMR-aktivist misstänks för förberedelse till mord.

Han ska ha kartlagt journalister och byggt en attachéväska med en knapp i handtaget som skulle avfyra en pistol.

– Detta är något som samhället borde reagera otroligt starkt mot, säger en av de kartlagda journalisterna till SvD.

I dag åtalades en 48-årig man vid Sundsvalls tingsrätt, misstänkt för bland annat grovt vapenbrott, brott mot lagen om elektronisk kommunikation och förberedelse till mord.

Enligt Säpo har 48-åringen en framträdande och drivande roll inom nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, skriver Svenska Dagbladet. Mannen har bland annat arbetat med att rekrytera nya medlemmar och håller ofta föredrag inom rörelsen.

Byggde lönnmordsväska

Planerna uppdagades när polisen besökte mannen för att omhänderta vapen som han tidigare haft licens för. Man fann bland annat ett gevär, hemmabyggda skjutvapen och vapendelar.

48-åringen misstänks ha byggt en attachéväska med en pistol i, som skulle kunna avfyras med en knapp i handtaget.

På en hårddisk i 48-åringens hem fanns en kartläggning av två journalister med koppling till Sundsvalls Tidning, med bilder på deras bostäder. På en annan hårddisk fann polisen minst två dokument om tekniker för att utföra lönnmord.

Nekar till brott

En av journalisterna som kartlagts är Anders Ingvarsson som var chefredaktör för Sundsvalls Tidning 2013 – 2016.

– Det här handlar om människor som bevisligen kan tillverka egna vapen och som kartlägger journalister. Det är något som samhället borde reagera otroligt starkt mot, säger Anders Ingvarsson till SvD. Ingvarsson är i dag är chefredaktör för flera Mittmedia-tidningar i Hälsingland.

48-åringen nekar till samtliga anklagelser, uppger hans advokat för SvD.

Vanligt vapen inom NMR

Av polisutredningen framgår att 48-åringen från Sundsvall också haft ett rörvapen, som enligt SVT Nyheter är ett utbrett fenomen inom NMR och kan sättas ihop på bara 20 sekunder.

– Det här är vapen som ser väldigt oskyldigt ut och kan transporteras, gömmas och användas med lätthet, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, till SVT.

Publisert:

LÄS VIDARE