Danderyds akut anmäls för kaoset – personalen lättad: ”Äntligen”

avJonathan Lundberg, Stefan Hesserud Persson

Danderyds sjukhus anmäls till Arbetsmiljöverket.

Anledningen är de kraftiga brister i arbetsmiljön som Aftonbladet rapporterat om. Nu hotar även akutens undersköterskor och läkare att anmäla.

– Äntligen, äntligen har det hänt någonting, säger sjuksköterskan Daniela Tapia.

15-timmarspass utan att hinna äta lunch eller gå på toa. Det vittnade åtta akutsjuksköterskor på Danderyds sjukhus om i början av veckan, i en stor intervju med Aftonbladet.

Nu väljer Vårdförbundet att anmäla akutmottagningen till Arbetsmiljöverket, efter att samtalen med sjukhusledningen havererat.

– På mötet med ledningen fick vi inget konkret svar på de akuta problemen. De hade lösningar till hösten eller nästa år, men vi krävde lösningar nu, säger sjuksköterskan och skyddsombudet Daniela Tapia.

”Stor lättnad”

Den så kallade 6:6a-anmälan skickades iväg under fredagsförmiddagen. I början av nästa vecka kommer även fackförbundet Kommunal att skicka iväg samma anmälan.

– Vi är jätteglada och känner en stor lättnad. Äntligen, äntligen har det hänt någonting, säger Daniela Tapia.

Foto: Sofia Nahringbauer
Matilda Varli och Daniela Tapia är skyddsombud för Vårdförbundet, tillsammans med kollegan Sara Hedberg.

Hon berättar att anmälan fått stämningen på hela arbetsplatsen att lätta upp.

– Man ser glädjen i våra kollegor. Man kan se att de ler inombords, de hoppas att det här ska leda till en förändring. Nu kommer det kännas lite skönare att gå till jobbet, säger Daniela Tapia.

Fler anmälningar hotar

Lovisa Söderlund, skyddsombud för akutens undersköterskor, skriver i ett mejl till Aftonbladet att även hon överväger en anmälan.

”Arbetet är en krigszon för undersköterskorna med just nu. Vi orkar inte mer! Vi går inte fram längre, vi kryper. Vi gråter, vi är ledsna, Vi är arga. Vi vill också bli sedda och hörda.”

Under Aftonbladets besök på Danderyds sjukhus mötte vi undersköterskan Camilla Grip, som berättade om en arbetsmiljö som blivit allt tuffare sedan hon började för fem år sedan.

– Vi är alla rädda för att gå in i väggen, sa hon då.

Foto: Sofia Nahringbauer
Camilla Grip är undersköterska på Danderyds akutmottagning.

När cheferna presenterar lösningar på akutsjuksköterskornas problem, kräver Lovisa Söderlund att de även berör undersköterskorna.

”Annars kommer jag som skyddsombud för Kommunal lämna in en egen 6:6a-anmälan till arbetsmiljöverket enbart från undersköterskor. Detta för att vi inte ska hamna i skuggorna av sjuksköterskorna.”

Enligt Daniela Tapia överväger även läkare på akuten att upprätta en egen anmälan mot sjukhuset.

Ledningen svarar

Kraven i sjuksköterskornas anmälan är bland annat: ”säkerställ att all personal har möjlighet att äta och dricka under sina arbetspass” samt ”säkerställ tillräcklig bemanning och återhämtning hos personalen”.

Om Arbetsmiljöverket anser att bristerna i arbetsmiljön är tillräckligt allvarliga, kommer sjukhuset tvingas att vidta åtgärder.

Danderyds sjukhus vd Yvonne Haglund Åkerlind svarar i ett mejl till Aftonbladet att hon delar ”den bild som medarbetarna vittnar om” på akutmottagningen.

Vidare skriver hon att akuten så fort som möjligt ska bemannas upp.

”Det gör vi genom att använda resurser från vårt interna bemanningscenter, ta in extern personal och intensifiera våra rekryteringsinsatser.”