S gör nytt försök stoppa vinstjakt i vården

avTT

Foto: Erik Simander/TT
Civilminister Ardalan Shekarabi (S), Magdalena Andersson (S), socialminister Annika Strandhäll (S), presenterar förslag för att stoppa vinstjakten inom vården.

Socialdemokraterna (S) vill göra nya försök att få igenom lagar för att motverka privatisering av vården om de får makten.

– Vi kommer att lägga nya lagförslag under nästa mandatperiod, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Partiet tänker återkomma med ett lagförslag om ett förbud för "gräddfiler" i vården och syftar på de med privata sjukvårdsförsäkringar.

– Vi vill ha ett förbud för att köpa sig före i kön i offentligt finansierad sjukvård, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Det handlar dock inte om att förbjuda att man skaffar sig privata sjukvårdsförsäkringar.

Förbjuda privatisering

S vill också återkomma med ett förslag som ska förbjuda privatisering av akutsjukhus. Enligt S så har sådan privatisering diskuterats på flera ställen i Sverige.

Ett tredje förslag som den rödgröna regeringen inte kunde få igenom riksdagen denna mandatperiod är att landstingen inte ska vara tvungna att tillåta att privata vårdföretag startar offentligt finansierade vårdcentraler. Även på det området vill S lägga fram lagförslag efter valet.

Dessutom vill partiet att offentlighetsprincipen ska gälla i all offentligt finansierad vård, även när den bedrivs av privata företag.

– Det är rimligt att allmänhetens krav på insyn går före företagens sekretess.

Oppositionen avfärdar

Oppositionen avfärdar utspelet. "Ett desperat försök att ta fokus från Stefan Löfvens vårdmisslyckande", säger Moderaternas talesperson Camilla Waltersson Grönvall (M). "Ett självmål som saknar motstycke", säger Centerns Anders W Jonsson (C).

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius framhåller att alternativen vuxit fram på grund av den vårdkris som S låtit växa fram.

– När människor inte får vård i tid, söker man sig till andra lösningar. Även detta ska givetvis vara ett reglerat område, men att försöka stoppa det är bakåtsträvande och omodernt, säger han till TT.

Även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk men av helt andra skäl.

– Socialdemokraterna vill inte ha något vinsttak i sjukvården. De vill gärna låta som att de är emot vinsterna men samtidigt säger de nej till det skarpa förslaget. Självklart ska vi ha regler som sätter stopp för de obegränsade vinstuttagen, och det kommer vi i vänstern att fortsätta driva på för. Patienten ska kunna lita på att vårdens resurser används rätt, inte försvinner till ägarna, säger han till TT.