Tuff sommar för djuren – Viltakuten överhopad

TT

Publicerad 2018-08-18

Ekorrunge matas med spruta på Färingsö. Arkivbild.

Den långa torkan och hettan har varit tuff för de vilda djuren. För Viltakuten Stockholm har sommaren också varit extrem, med mängder av uttorkade och utmärglade fåglar, fladdermöss och ekorrar som tagits om hand.

– Under mina 23 år har jag aldrig varit med om något liknande, den här sommaren har drabbat de vilda djuren jättehårt. Vi har fått in djur i mycket större omfattning än normalt, och även samtal, säger Catarina Krång på Viltakuten Stockholm, ett ideellt nätverk som hjälper vilda djur och fåglar i akuta situationer.

I synnerhet insektsätande djur som fåglar och fladdermöss har drabbats hårt. Ornitologer har vittnat om massdöd av fågelungar i holkar, och fågelungar som kastat sig ur bona på grund av hettan.

Som mest har Viltakuten haft 50 tornseglarungar inne samtidigt, mot 10–12 en normal sommar.

"Varit ett eldprov"

– Det har varit ett eldprov för många som jobbar med vilda djur, vi har fått in syskonkullar med ekorrar som varit utmärglade och uttorkade. Av 14 ekorrungar som jag fått in har två förlorats, det gäller att de ej gått över gränsen så man kan vätska upp dem, säger Krång.

Också igelkottarna har haft det svårt i sommar då marken på många håll varit cementerad av torkan, och människor har uppmanats att ställa ut vatten och mat åt djuren.

– Jag tror att det kommer att märkas i höst och vinter då igelkottar som inte gått upp ordentligt i vikt dör. De behöver väga 500–600 gram i södra Sverige för att klara av vintern, i norra Sverige runt kilot. Annars kan de vakna mitt i vintern, eller somna in för gott i idet, säger Catarina Krång.

Försvagat klövvilt

Fortfarande får Viltakuten in samtal om igelkottsungar, trots att vädret slagit om och normaliserats.

Även försvagat klövvilt som rådjur har många människor ringt om i sommar för att få råd. Samtal som Viltakuten normalt inte får, då organisationen inte arbetar med större djur.

Hur djurpopulationerna påverkas på sikt kommer att visa sig vid kommande inventeringar.

ANNONS