”Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Plötsligt drog ett lokalt väderkaos över Färingsö.

När hagelstormen slog till mot Åsa Sjöbloms villa på funderade hon på att evakuera.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Det var som hela huset åkte genom en biltvätt.

Svalare luft drar in över Sverige och därmed ökar riskerna för tromber och stormar. Det här blev Åsa Sjöblom, 47, på Färingsö varse om under måndagskvällen. Plötsligt gick vädret från molnigt och fuktigt till totalkaos.

1 av 3 | Foto: PRIVAT

Åsa beskriver det som om himlen öppnade sig på vid gavel och blixtrar och hagel dundrade ner mot marken.

– Jag tänker lite snabbt att “shit jag måste nog packa en väska med det viktigaste så jag bara kan springa ut i bilen om det är nåt”.

Åsa Sjöblom uppskattar att ovädret höll på i 20 minuter. Utemöblerna lyfte en meter upp i luften och landade tre meter bort. Rutorna på hennes växthus krossades totalt.

– Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Det var som om hela huset åkte genom en biltvätt.

Trasiga spisar och nerfällda träd

Åsa lyckades fånga delar av ovädret på film. Hon bor i en villa utanför Kungsberga på Färingsö där flera drabbades av ovädret. Nerfällda träd, trasiga spisar och tv-apparater blev några av konsekvenserna för många grannar, enligt Åsa Sjöblom.

– Det måste ha varit en tromb som kom in här, gissar hon på.

Enligt Foreca så finns just nu en ökad risk för just tromber. Det här efter att hettan börjat släppa taget på delar av Sverige. Svalare luft drar in och därav kan starka virvelvindar bildas längs med kusterna.

– Tromber är inte särskilt vanligt i Sverige, men nu har vi särskilt gynnsamma förhållanden, säger Ingrid Eronn, på Foreca.

I jämförelse med de betydligt våldsammare amerikanska tornadorna är de svenska tromberna rätt beskedliga. Men de kan bli kraftiga nog att lyfta bilar och orsaka kilometerlånga stråk med fällda träd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN