Nytt bakslag för Trump – ny karta gynnar Demokraterna

Publicerad 2018-03-20

Mindre än en vecka efter den pinsamma förlusten i extravalet kommer nästa bakslag från Pennsylvania för Donald Trump.

USA:s högsta domstol har tagit ett beslut som bokstavligen ritar om kartan inför höstens mellanårsval.

Republikanerna kan förlora flera kongressplatser till Demokraterna bara genom det nya beskedet.

Delstaten Pennsylvania är indelad i 18 valkretsar, så kallade kongressdistrikt, vid val till representanthuset. Senaste gången, 2016, tog Republikanerna 13 av dessa stolar. Demokraterna knep 5.

Förra veckan vann dock Demokraterna, mycket oväntat, extravalet om platsen i det traditionellt republikanska 18:e distriktet. Conor Lamb tog en knapp seger mot den republikanske kandidaten Rick Saccone om stolen som blivit tom efter en sexskandal.

Just nu är det alltså 12–6 till Republikanerna i Pennsylvania.

USA:s HD avslog överklagande

Men på måndagen kom ett beslut från USA:s högsta domstol som bokstavligen ritar om kartan inför mellanårsvalen i november.

De gränsdragningar av distrikten som Republikanerna drev igenom 2011 förklarades ogiltiga av Pennsylvanias högsta domstol för en månad sedan eftersom de ansågs gynnande.

Nu har överklagandet avslagits i ett enhälligt beslut av USA:s nationella HD, rapporterar bland andra CNN.

Det innebär att den nya karta som Pennsylvanias högsta domstol beslutade om ska gälla. Och det gör att kampen hårdar betydligt inför höstens kongressval.

Amerikanska medier, däribland Vox, pekar ut fem distrikt där Republikanerna får svårt att försvara sina platser med den nya kartan och i ytterligare några väntas det bli betydligt jämnare än tidigare.

”Högsta domstolen gav just Demokraterna mycket större chans att återta representanthuset 2018”, skriver CNN:s Chris Cillizza i en analys.

Partistrateger i både Republikanerna och Demokraterna följer nu konsekvenserna av den nya kartan noga.

Demokraterna behöver vinna 24 platser

Just nu har Republikanerna 238 platser och Demokraterna 192. Fem är vaktanta. Det betyder att Demokraterna behöver vinna över totalt 24 stolar från Republikanerna för att ta majoriteten i representanthuset i november, uppger NBC.

President Donald Trump har tidigare blandat sig i striden om Pennsylvanias valkarta offentligt. När första beslutet kom i februari manade han till kamp.

”Hoppas att republikanerna i Pennsylvania överklagar hela vägen till högsta domstolen, om nödvändigt. Låt inte Demokraterna ta valet från er så att de kan höja skatterna och slösa pengar”, twittrade han då.