Är det kvinnorna som kommer att fälla Trump?

Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYR ÅN
Donald Trump.

Rysslandsutredningen har ansetts som den stora risken för Donald Trump att tvingas lämna Vita huset i förtid.

Men kanske är det i själva verket kvinnorna som kan fälla presidenten.

Ett domstolsbeslut har ökat risken för Trump.

När förre presidenten Bill Clinton ställdes inför riksrätt var det för att under ed ha ljugit om ett sexuellt förhållande med en praktikant i Vita huset. Hans presidentkarriär kantades av sexskandaler där olika kvinnor hävdade att de blivit sexuellt trakasserade av honom eller haft relationer med honom trots att han var gift med Hillary Clinton.

Donald Trump är på väg att hamna i samma spindelnät av anklagelser och motanklagelser som svårt plågade Clintons presidentkarriär. Även om han aldrig blev avsatt.

Ropen på riksrätt har aldrig kommit så snabbt efter en presidents tillträde som i fallet Donald Trump. Men de har fram till nu handlat om politik. Rysslandsutredningen ledd av förre FBI-chefen Robert Mueller ska utröna om det fanns något samarbete mellan Trumps valkampanj och Ryssland för att få Trump vald.

Förföljd

Utredningen irriterar Trump till den grad att han ständigt twittrar om hur han är orättvist förföljd. Men kanske är det inte längre den som utgör det största hotet mot Trumps framtid i Vita huset.

En domstol i New York har godkänt att en före detta deltagare i Donald Trumps dokusåpa "The apprentice" får stämma presidenten för förtal.

Summer Zervos anklagade i oktober 2016 Trump för att sexuellt ha trakasserat henne vid flera tillfällen. Hon var en av flera kvinnor som offentligt kom med liknande anklagelser strax före presidentvalet sedan det avslöjats att Trump i en flera år gammal video skröt om hur han kunde ta kvinnor på deras könsorgan, "grab them by the pussy", utan att de protesterade, bara för att han var berömd.

New York-domaren säger i sitt utslag att ingen står över lagen för eventuella brott som man begår som privatperson. Hon hänvisade också särskilt till ett utslag som indirekt ledde till att Bill Clinton blev ställd inför riksrätt.

Sextrakasserier

Hennes utslag kommer garanterat att överklagas men om bedömningen står sig kan Trump tvingas försvara sig i rätten mot att ha anklagat Zervos för att ljuga om hans sexuella trakasserier.

Detta är bara det senaste av en rad fall där Trump tvingats försvara sig mot anklagelser från kvinnor.

Porrstjärnan Stormy Daniels hävdar att hon hade en sexuell relation med Trump samtidigt som han nyligen gift sig med Melania som väntade parets son Brandon. Trump blånekar men betalade henne inför valet 2016, via en advokat för att hålla tyst.

Nu hävdar Stormy, vars riktiga namn är Stephanie Clifford, att munkavleavtalet hon skrev på är ogiltigt, och vill berätta sin historia igen. Hennes senaste ammunition är offentliggörandet av ett lögndetektortest som hon gjorde 2011 när en tidning var på väg att publicera en intervju med henne om affären med Trump. Testet ska ha visat att hon talade sanning men intervjun publicerades aldrig.

Huvudvärk

En annan huvudvärk för Trump är före detta Playboy-modellen Karen McDougal som hävdar att hon hade en längre affär med Trump 2006, samma år som Clifford, men tystades av skandaltidningen National Enquirer vars ägare är vän med Trump. Nu försöker hon via advokater befrias från tysthetsklausulen.

Båda kvinnorna ska ge större tv-intervjuer under veckan.
Sannolikt är åtminstone Cliffords och McDougals mål att tjäna pengar på sin historia men det gör dem inte mindre farliga för Trump. Att vara otrogen är inte olagligt men fortfarande inget som gynnar varumärket för en amerikansk president. Inte heller att försöka tysta kvinnor med penningbuntar.

Sexuella trakasserier och förtal är olagligt och kan leda till rättsliga åtgärder. Under vissa förutsättningar även för en president.

Underskott

Det är alltför tidigt att tala om riksrätt i detta fall men det finns en annan fara för presidenten. I november är det mellanårsval i USA. Då bestäms om Trump får behålla den enorma fördelen att ha en republikansk majoritet i kongressens båda kamrar. 2020 är det dags för hans eget omval.

Sex- och rättskandaler kring presidenten är inget som underlättar för republikanerna att behålla sin majoritet eller för Trump att bli omvald.

Donald Trump hade redan 2016 ett underskott på kvinnliga väljare. #Metoo-kampanjen ihop med porrstjärnan, playboymodellen och sextrakasserianklagelserna riskerar att skrämma bort ännu fler kvinnor.

avWolfgang Hansson