Abba-Björn tjänar miljoner på kritiserat lyxprojekt

NYHETER

Det skulle bli en mötesplats för Västerviksborna.

I stället tjänar en av Sveriges rikaste popstjärnor, Björn Ulvaeus, miljoner på ett kritiserat exklusivt byggprojekt.

– Det är olyckligt, säger ordförande för kommunstyrelsen Tomas Kronståhl (S) till Uppdrag granskning.

Det är Västerviks bästa läge, en unik tomt med havsutsikt åt alla håll. Platsen, Slottsholmen, skulle bli en ny mötesplats för Västerviksborna. I 50 år har Sveriges artistelit samlats på Slottsholmen under Visfestivalen. För att locka ännu fler besökare växte under slutet av 90-talet en plan fram om ett nytt landmärke – ett Visans hus. Men SVT-programmet Uppdrag granskning avslöjar att när bygget på platsen stod klart fanns istället 38 exklusiva bostadsrätter, som Abba-stjärnan Björn Ulvaeus bolag tjänat många miljoner på.

– Det fanns en väldig förväntan kring just det här med visprojektet och Visans hus. Men när det inte fanns någon som hade muskler att göra den här byggnationen så hade vi ju i princip gett upp, berättar Tomas Kronståhl (S), ordförande för kommunstyrelsen i Västerviks kommun i programmet.

1 av 4 | Foto: maglia

Fick köpa tomten för 750 000

Efter att Föreningen Visan, som skulle driva projektet, drog på sig skulder och fastigheten på holmen började förfalla, gick den tidigare Abba-medlemmen in och köpte restaurangbyggnaden. Han fick även köpa tomten som fastigheten står på av kommunen för 750 000 kronor.

– Jag skulle vilja vara med och verka för att Slottsholmen blir det som jag tror att alla västervikare vill att det ska bli, och som jag skulle vilja att det var. Nämligen en samlingsplats och ett landmärke, säger Björn Ulvaeus själv om köpet i en intervju med SVT.

Förutsättningarna från kommunen var tydlig, berättar Uppdrag granskning. Det skulle bli en mötesplats med hotell, plats för konserter och andra evenemang. Inte en plats för bostäder.

Projektet tar ändå en ny riktning – och när den färdiga detaljplanen landar hos politikerna är det fritt fram för Abba-Björn att bygga permanentbostäder. Kritiska röster höjs i kommunfullmäktige. Trots att Slottsholmen inte skulle privatiseras handlar projektet nu om de 38 exklusiva bostadsrättslägenheterna, fyra av dem kostar över 6 miljoner.

Kritik mot att kommunen särbehandlat Ulvaeus

Enligt Uppdrag granskning skrevs tidigt ett exploateringsavtal mellan kommunen och Björn Ulvaeus.

Trots det finns det inte heller några planer på det flytande hotell på cirka 1 500 kvadratmeter och eventbyggnad på 900 kvadratmeter som skulle ingå i projektet. Allt skulle stå klart i oktober 2018.

Uppdrag granskning har visat upp avtalet för Björn Ulvaeus som själv inte verkar veta exakt när deadline för bygget är.

– Det kan man alltid naturligtvis resonera om. Om man förlänger det något år eller någonting. Men om det står så klart och tydligt att det måste ligga där, annars är det något vite eller något liknande?

En del av kritiken handlar också om att kommunen särbehandlat en investerare som Björn Ulvaeus på grund av hans kändisskap.

– Vi har ju andra som investerar i kommunen som vi också försöker lyfta fram, och säga att det är bra. Men det är klart att ett kändisskap bidrar ju till att lyfta en ort som Västervik, säger dåvarande kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) i programmet.

Vinst på 43 miljoner kronor

Björn Ulvaeus äger 70 procent i bolaget som driver projektet på Slottsholmen. Enligt Uppdrag granskning ägs resten av ALM Equity, där Ulvaeus äger aktier till ett värde av en kvarts miljard. De har nu sålt huset till en bostadsrättsförening för 262 miljoner och redovisat en prognostiserad vinst på 43 miljoner kronor i sitt bokslut.

Om exploatören inte bygger det han utlovat blir det inga andra konsekvenser än att kommunen kan försöka få till en omförhandling. När Uppdrag granskning ifrågasätter hur det kunde bli så när den politiska viljan var en annan, svarar Tomas Kronståhl (S):

– Ja, jag vet faktiskt inte det riktigt, jag kan inte svara på det. Det är olyckligt, säger han.

Kommunen tillsatte en extern utredning

Efter att Uppdrag granskning granskat fallet har kommunen i Västervik tillsatt en extern utredning.

Advokatbyrån som utrett kommunen bedömer att beslutsprocesserna kring affären på Slottsholmen skötts på ett lagligt sätt, men man rekommenderar kommunen att ändra sina rutiner vid försäljning av tomter – och i framtiden göra oberoende värderingar.

Aftonbladet söker Björn Ulvaeus.

Abba-Björn miljonsatsar — i Västervik 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM