Läsarna: Lätta pengar OCH hårt slit

NYHETER

Extrajobb i Norge lockar läsarna

Ja, aftonbladets nätläsare elsker dette landet.

I alla fall när handlar om de välbetalda jobben.

"Jobba mindre, tjäna mer. Jag älskar Norge!" skriver en svensk kyltekniker som jobbat i Norge i flera omgångar.

Aftonbladet kunde i dag rapportera om att norska företag föredrar att anställa svenskar framför norrmän. Anledningen? Svenskarna jobbar hårdare.

En överväldigande majoritet, 90 procent, av Aftonbladets läsare tror att arbetsgivarna har rätt. Men åsikterna om varför de uppfattar svenskarna som så flitiga går i sär.

"Kan ju ha att göra med att de svenskar som faktiskt åker till Norge för att arbeta åker till Norge för att arbeta", skriver en läsare med signaturen Visf, 22 år.

"Kocko arbetsmoral"

En annan läsare menar att det handlar mer om lata norrmän än flitiga svenskar.

"Arbetsmoralen här verkar lite kocko. Vi är här klockan 7 varje dag, men vissa här – på ett seriöst kontor – glider in vid 11-12 och går hem vid 14. Vilket skämt!", skriver två svenska tjejer i Oslo.

Vad är det då som sänker norrmännens arbetsmoral?

"Min upplevelse är att norrmän värdesätter fritid mer än svenskar. Folk är mer aktiva på fritiden här", skriver Charlotta Lundgren som jobbar som sjukgymnast i Stavanger och jobbar 36 timmar i veckan.

"Hur bra som helst"

Många svenskar åker till Norge under en kort tid för att tjäna ihop pengar. Under den tiden är det jobb, jobb och mera jobb som gäller.

Fredrik Carlsson befinner just nu på en fiskebåt och jobbar mellan 12-18 timmar om dygnet.

"Som utlänning betalar du bara 7,8 procent skatt, som norsk betalar du 36-40 procent skatt, vilket inte gör detta hårda arbete så populärt för norrmän".

Han säger att han får ut mellan 40 000 och 60 000 kronor varje månad.

Carlsson har tidigare jobbat även som nattvakt på ett hotell, flyttgubbe och personlig assistent i grannlandet. " Att åka till Norge för att under en kort period arbeta hårt och spara pengar är hur bra som helst."

Jobb och lycka

Många läsare har skrivit till Aftonbladet och berättar om sina erfarenheter i grannlandet. Och de flesta har positiva erfarenheter i bagaget.

"Det finns mer tillit hos arbetsgivare i Norge, skriver Johan Antonsson.

"Känner mig så välkommen dit jag kommer. Det är lugnare att jobba i Norge. Personaltätare", skriver Inger Lillegård, frilansande sjuksköterska i Norge.

Framförallt verkar svenskarna uppskatta att här faktist finns jobb att söka. Malin Backlund flyttade till Narvik på vinst och förlust.

"Efter en vecka hade jag sex jobbalternativ, varav två fasta tjänster (...) Nu är jag fast anställd på turistkontoret, jag har underbara arbetskamrater och ett fantastiskt jobb! Narvik, were dreams come true!".

Darför åker de hit

Danskar: Naturen är det överlägset största dragplåstret. Och den billiga shoppingen, framför allt i Helsingborg och Malmö.

Norrmän: Familjer reser gärna till Lappland, där norskan är majoritetsspråk på campingar. Unga och äldre barnlösa par föredrar storstaden med hotell, shopping och kultur.

Tyskar: Älskar svensk natur och kulturarv. Åker helst med barn och vill vara nära naturen. Gärna där det finns älgar.

Britter: Interiör- och möbeldesign och även andra designprylar går de igång på. Men de stannar inte länge. De satsar på kortsemester.

Holländare: Vill ha det de inte har hemma: lugn och ro. Häckar helst i vildmarken: på en äng, vid en sjö eller på ett berg.

Finländare: Gillar inte att sitta still. Vill ha mycket sisu, vare sig de är i skidbacken (i Åre) eller i storstaden. Upplevelse är finländarnas mantra.

Spanjorer: Riktiga kosmopoliter som älskar att strosa runt i städerna, besöka museer, äta på restaurang och shoppa.

Ryssar: Vill ha neonljus, glamour och storstadsliv. Helst i Stockholm.