Nyheter

Ja – Victorias brudklänning designas av en svensk

Av: 

Jenny Alexandersson

NYHETER

Han är Victorias personliga favoritdesigner.

Pär Engsheden får hedersuppdraget att skapa kronprinsessans brudklänning, enligt uppgift till Aftonbladet.

Och han har redan börjat sy den vita kreationen – men med vissa förhållningsregler.

Madeleines berömda ”Baywatch”-klänning signerad Pär Engsheden.

I höstas slog Victoria fast att hon vill gifta sig i en svenskdesignad klänning. Flera miljoner tv-tittare över hela världen kommer att följa hennes väg till altaret. Som blivande drottning vill hon visa upp det bästa av Sverige.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Victoria nu bestämt att designern Pär Engsheden ska få hedersuppdraget att göra klänningen.

Han är en doldisdesigner för de flesta. Han uttalar sig sällan i medierna och avslöjar aldrig vilka som bär hans kläder. Men kronprinsessan och prinsessan Madeleine har varit kunder i många år.

Gala och glamour

Främst är det galaklänningar, men även en och annan representationsdräkt som sys upp i Engs­hedens ateljé. Han är även mannen bakom Victorias lila förlovningsklänning.

Victoria har burit hans Nobelklänningar både 2007 och 2008. Men mest uppmärksamhet har Engsheden fått genom den röda klänning han skapade tillsammans med prinsessan Madeleine till Nobelfesten 2002. I branschen kallar man den för ”Baywatchklänningen”.

Inför bröllopet har han inte helt fria tyglar. Enligt traditionen får en prin­sessas brudklänning varken vara axelbandslös eller för urringad. Lång ärm och minst ett par meters släp är mer eller mindre obliga­toriskt.

Couture är dyrt

Att sy upp en coutureklänning är tidskrävande och kan kosta upp till hundratusen kronor, erfar Aftonbladet.

– Med tanke på alla de timmar som läggs ner på ett plagg så är timpenningen låg i jämförelse med andra högutbildade yrken, har Pär Engsheden tidigare sagt.

Att designa kronprinsessans brudklänning är ett hedersuppdrag. När drottning Silvia gifte sig 1976 valde hon att anlita modehuset Dior. Därför är det extra speciellt att kronprinsessan väljer en svensk designer.

Hovet vill inte kommentera uppgifterna.

– När vi har något att kommunicera så gör vi det via vår hemsida, säger ­Ulrika Näsholm vid hovets presstjänst.

Aftonbladet har försökt nå Engsheden för en kommentar.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: