Nyheter

Pizzabagare kan ha mördat åt maffian

Av: 

Anders Johansson

Åke Malm

NYHETER

Svensken pekas ut av torped på Sicilien

Fick barn i Sverige Mannen som misstänks för mord på sin bror och svägerska är svensk medborgare. Han häktades i fredags och kan komma att utlämnas.

ROM/STOCKHOLM. Han kom till Sverige för att starta om.

Men i helgen blev pizzabagaren upphunnen av sitt förflutna.

Nu misstänks han för ett maffiamord på Sicilien för 15 år sedan.

Mannen kommer ursprungligen från Italien där han är häktad i sin frånvaro. I fredags greps han i Sverige och blev även häktad av jourdomstolen i Stockholm.

– Nu väntar vi på en europeisk arresteringsorder. Sedan får domstolen besluta om han ska utlämnas eller ej, säger Ingmarie Olsson vid internationella åklagarkammaren.

Dubbelmordet som pizzabagaren misstänks för skedde i november 1994. Offren var bagarens 34-årige bror och 28-åriga svägerska. De hittades i en utbränd Renault-skåpbil i byn Villagrazia di Carini, inte långt från Palermos flygplats.

Dömd för kontraktsmord

Enligt uppgift till Aftonbladet tillhörde pizzabagaren den mäktiga familjen San Lorenzo-Resutto inom den sicilianska Cosa Nostra-maffian. I slutet av åttiotalet drogs han in i en knarkhärva där 34 personer greps och anklagades för heroinsmuggling.

Några år efter dubbelmordet greps en av Palermomaffians torpeder – Angelo Fontana. Han dömdes till livstid för en lång serie kontraktsmord.

Livstidsstraff betyder i maffiasammanhang nästan alltid att fångarna isoleras. Dessutom har åklagarna rätt att kräva omedelbar konfiskering av fastigheter, affärer och jordegendomar. Detta gör ofta att internerna börjar samarbeta med åklagare och domare.

Och enligt Aftonbladets källor har nu Angelo Fontana börjat prata. Han har pekat ut pizzabagaren för mordet, men säger också att allt beordrades av maffiafamiljens överhuvud:

– Anledningen var att brodern knarkade. För Cosa Nostra är en knarkare inte en person man kan lita på.

Driver företag

Pizzabagaren kom till Sverige kort efter morden 1994. Han träffade en svensk kvinna och de fick även ett barn tillsammans.

Efter några år skildes de och han gifte om sig med en annan kvinna.

Sedan början av förra året är pizzabagaren, som driver flera olika företag, svensk medborgare.

Men svenska myndigheter har hittills inte fått annat än en kort sammanfattning av misstankarna och pizzabagarens advokat Peter Skeppstedt har överklagat häktningen till hovrätten.

– De handlingar som presenterats är bristfälliga, det är ett formulär som inte ens är undertecknat, säger han.

Strafflindring

Peter Skeppstedt betvivlar att fallet leder till rättegång efter så lång tid som 15 år. Han ifrågasätter också om Angelo Fontanas uppgifter är riktiga:

– I Italien kan den som lämnar information till polisen så att brott kan lösas få strafflindring. Det kan vara något sådant i det här fallet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter