Piraterna tvingas betala miljoner

Kronofogden har nu börjat kräva in det miljonskadestånd som de Pirate Bay-dömda ska betala.

Men det är bara Wasabrödsmiljonären Carl Lundström som har några pengar.

Trots att tingsrättens dom mot de fyra Pirate Bay-dömda är överklagad har Kronofogden redan satt igång sitt arbete. Skadeståndet på 30 miljoner kronor ska säkras och första steget var att skicka ut inbetalningskort på 12,1 miljoner kronor till de dömda piraterna.

Delas solidariskt

Tre av de dömda saknar tillgångar av större värde. Eftersom skadeståndet ska betalas solidariskt betyder det i praktiken att det är Carl Lundström som kommer att tvingas betala hela skadeståndet.

– Även han har fått papper från kronofogden men vi har inte tagit itu med den frågan. Men domen gäller ju tills den är återförvisad på grund av domarens jäv, säger hans ombud Per E Samuelsson.

Men Samuelsson räknar med att kronofogden kommer att tvingas tina upp pengarna redan om någon vecka. Han har redan krävt att rättegången i tingsrätten ska tas om på grund av anklagelserna om jäv mot domaren i målet.

– Vi utreder nu så mycket vi kan hur jävet ser ut och vi utgår ifrån att hovrätten återförvisar målet till tingsrätten. Och då kommer verkställighetsåtgärderna att bli avbrutna, säger Samuelsson.

Bankkonton kan frysas

Under tiden mal kronofogdens kvarnar och redan på onsdagen kan myndigheten ha fryst bankkonton för de dömda.

– Vi börjar söka efter tillgångar på onsdag om det inte kommit in pengar innan dess. Pengar på konto är en tillgång och hittar vi det kommer vi att utmäta det, säger Fredrik Karlsson, teamledare på Kronofogdemyndigheten.

Även den piratdömde Peter Sunde har fått inbetalningskort. Men han har redan kört sina inbetalningskort på totalt 12,1 miljoner kronor genom sin strimlare.

– Jag har redan shreddat dem. Jag har ju inte de här pengarna så med min privatekonomi händer ingenting, säger Sunde.

TT

Publisert: