Nyheter

Centerpartist - vem är det?

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Vi ställde samma frågor till två trogna centerpartister - och fick två helt olika svar

Knätofs och landsbygd eller Stureplan och champagne.

Vilken bild stämmer bäst på Centerpartiet av i dag?

Vi frågade två trogna partimedlemmar - och fick två helt olika svar.

I dag samlas centerpartister från hela landet till riksstämma i Örebro. På lördag blir det traditionsenligt rikstingståg med folkdräkter och allsång. Men hur fast håller det gamla Bondeförbundet vid sina traditioner?

En genomgång av partimedlemmarnas motioner till stämman ger en ganska splittrad bild. Några säger ja tack till kärnkraft, andra säger nej tack. Traditionella centerförslag om småföretag och närproducerad mat står sida vid sida med radikala idéer om borttagen statlig skatt och skrotning av las, lagen om anställningstrygghet.

Ställde samma frågor

Vi ställde samma frågor till två trogna centerpartister: Bondedottern Lisbeth Frohm från Örebro och Stureplanscenterns ordförande Christer Mellstrand. Vi kom fram till: Det finns två sorters centerpartister. Det enda de är överens om är att vi behöver flexiblare regler på arbetsmarknaden.

Vad är Centerpartiet för slags parti?

Lisbeth Frohm: Vi i fotfolket, på kommunal nivå, jobbar fortfarande med de här frågorna om landsbygdsutveckling och att till exempel bevara landsortsskolorna. Vi som jobbar kommunalt i partiet har inte tappat ideologin. Men det håller på att bli något slags avstånd mellan oss och moderpartiet där uppe. Ledningen förstår inre riktigt vikten av det som finns ute i landet.

Christer Mellstrand: Jag skulle vilja säga att Centerpartiet är ett entreprenörsparti och ett småföretagarparti som sätter människan i centrum, som värnar vår egen individuella frihet.

Är Centerpartiet ett höger- eller ett mittenparti?

Lisbeth Frohm: Jag upplever det fortfarande som ett mittenparti. Vi har fortfarande kvar det här med empatibegreppet.

Christer Mellstrand: Jag vill inte sätta den etiketten. Jag tycker att vi är ett parti som återigen sätter individen i centrum och då är det svårt att sätta en höger-, vänster- eller mittenstämpel.

Vad tycker du om att behålla kärnkraften?

Lisbeth Frohm: Det tycker jag inte om. Det är en av våra hjärtefrågor. Genom att behålla kärnkraften lämnar vi över ansvaret för något som tickar som en bomb. Partiledningen säger att vi nu ska satsa stenhårt på alternativ energi. Men redan ser vi att Fortum och Eon går in och investerar för att bygga nya kärnkraftverk. Man säger en sak men handlar på ett annat sätt.

Christer Mellstrand: Jag har ingen åsikt om kärnkraften i sig. Jag tycker att kärnkraften ska få en miljöprövning precis som alla andra energislag, till exempel vindkraft och kolkraft. Regeringens energiuppgörelse tar bort en låsning som har funnits väldigt länge. Nu kan man i alla fall diskutera frågan utan att bli idiotförklarad.

Vad tycker du om las, lagen om anställningsskydd?

Lisbeth Frohm: Jag kan väl känna att den är lite av en stoppkloss. Jag tror att alla skulle tjäna på en större ruljans på arbetsmarknaden. Jag har sett hur las har drabbat företag när de tvingas behålla ”fel” personer och därmed tappar kompetens.

Christer Mellstrand: Jag tycker att vi måste ha en flexibel arbetsmarknad. Las gör att vi cementerar arbetsmarknaden på ett dåligt sätt. Det gör det svårt för unga att komma in på arbetsmarknaden. Jag skulle välkomna en annan modell.

Tycker du att alla ska få barnbidrag?

Lisbeth Frohm: Ja, det tycker jag. Barnbidraget ska man inte gå in och peta i.

Christer Mellstrand: Man måste titta på vilka som egentligen är i behov av barnbidraget. Det är lite skevt som det är i dag.

Vad tycker du om platt skatt (alla betalar lika mycket skatt, oavsett inkomst)?

Lisbeth Frohm: Nej, jag känner inte för det. Jag vet att ungdomarna tycker att det är bra, men jag är inte mogen för den tanken.

Christer Mellstrand: Jag tycker att det vore bra. Att snurra runt pengarna är inte samhällsekonomiskt lönsamt. Platt skatt skulle gynna både låg- och höginkomsttagare. Det är inget fel att människor blir rika. Ett stort välstånd hos många är bra.

Vilka statliga monopol vill du avskaffa?

Lisbeth Frohm: Jag tycker inte om monopol. Men handlar det om att vissa verksamheter ska fortsätta att leva ute på landet, då kan staten fortfarande ha ett finger med i spelet. Säljer man ut finns det en risk för att service på landsbygden går förlorad.

Christer Mellstrand: Alla, både statliga och kommersiella, till exempel fjärrvärmemonopolet.

Har du folkdräkt?

Lisbeth Frohm: Ja, det har jag. Men jag har tröttnat på att använda den. Jag är en jeansmänniska och hatar att klä upp mig.

Christer Mellstrand: Nej, men jag önskar att jag hade en. Jag tycker det är snyggt, men har inte haft råd att köpa någon.

Lisbeth Frohm

Namn: Lisbeth Frohm.

Ålder: 60 år.

Bor: Örebro.

Familj: Man, två barn och fyra barnbarn.

Gör: Byggnadsingenjör.

Bakgrund i Centerpartiet: Uppväxt på landet i en lantbrukarfamilj där föräldrarna var centerpartister. Aktiv i partiet sedan ungdomen. I dag kassör i Centerpartiets kretsstyrelse i Örebro kommun.

Christer Mellstrand

Namn: Christer Mellstrand.

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo och en dotter.

Gör: Vd för Palladium, som producerar reklamfilm.

Bakgrund i Centerpartiet: Gick med i partiet 1986 eftersom brodern var aktiv. Startade en avdelning på gymnasieskolan i Farsta. I dag ordförande för Stureplanscentern.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: