Wanja stannar

Kommunals ordförande Ylva Thörn, Wanja Lundby-Wedin och IF Metalls Stefan Löfven hade presskonfrens på måndagkvällen. Där meddelade Lundby-Wedin att hon sitter kvar som LO-chef.
Kommunals ordförande Ylva Thörn, Wanja Lundby-Wedin och IF Metalls Stefan Löfven hade presskonfrens på måndagkvällen. Där meddelade Lundby-Wedin att hon sitter kvar som LO-chef.

Förtroendet må vara naggat i kanten, men Wanja Lundby-Wedin sitter kvar på LO-tronen.

Det meddelade förbundsstyrelsen på måndagen efter ett drygt sju timmar långt möte.

– Wanja är en bra ordförande, vi är överens om att hon ska sitta kvar, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

Klockan 12 på måndagen stängde LO:s förbundstyrelse in sig i sin borg i centrala Stockholm för att diskutera Wanja Lundby Wedins framtid.

Nästan åtta timmar senare, under en presskonferens, kom beskedet:

Hon sitter säkert.

Fullt stöd

– De senaste veckorna har varit en ganska svår tid för fackföreningsrörelsen, inledde Wanja Lundby-Wedin presskonferensen.

Därefter berättade hon att samtliga medlemsförbund har uttalat sitt fortsatta stöd för henne som ordförande.

Vid sin sida hade hon Stefan Löfven, ordförande för IF Metall och Kommunals ordförande Ylva Thörn.

– Vi är helt överens i styrelsen att Wanja ska vara kvar. Wanja är en bra ordförande och det vore fel att hon skulle lämna av de här orsakerna, säger Stefan Löfven, ordförande för IF Metall.

”Nu sätter vi punkt”

Efter åttatimmars-mötet var det en uppenbart lättad trio som mötte pressen.

– Det känns skönt att en enig styrelse kommit fram till det här beslutet. Det är den fackliga kampen som gäller, säger Löfven.

– Vi i styrelsen har bestämt oss för att nu sätter vi punkt. Vi måste våga gå vidare. Vi ger Wanja vårt stöd, säger Ylva Thörn.

Lundby-Wedin säger att hon är en tillgång för LO, men medger att förtroendet för henne är rubbat efter AMF-skandalen.

– Det är klart att det har naggats i kanten. Jag har suttit i LO:s ledning i 15 år och jag har aldrig känt det tidigare, säger Wanja Lundby-Wedin.

Nu är det fokus på medlemmarna som gäller. Redan på söndagen fattades beslutet att hon lämnar styrelseuppdragen i AMF, Afa och Aftonbladet. På måndagskvällen sa hon sig vara beredd att rensa ytterligare bland förtroendeuppdragen.

– Jag måste vara den som tydligt tar ledningen. Vi måste tydligt visa att vi är en motkraft mot den löntagarfientliga politik som bedrivs i dag.

Tar kritiken på allvar

Till de medlemmar som velat se Wanja Lundby-Wedins avgång säger Stefan Löfven:

– Vi tar den upprördheten på största allvar. Vi kommer att vara ute och diskutera den. När man möter medlemmar och ger en annan bild än medierna blir det också en annan bild av det hela. Det är viktigt att vi tar det på största allvar.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.

Publisert: