Nyheter

Två veckor kan kännas som år

Av: 

Peter Kadhammar

NYHETER

Seg start på rättegången mot The Pirate Bays galjonsfigurer

En kort stund in på rättegången mot männen bakom The Pirate Bay sa Fredrik Neijs advokat Jonas Nilsson något som fick mig att studsa.

Han sa:

– Fredrik har inte haft för avsikt att kränka någons upphovsrätt.

Jag trodde att den snart 31-årige Neij och hans kompanjoner Gottfrid Svartholm Warg, 24, och Peter Sunde, 30, skulle säga något i stil med: Ja! vi tillhandahåller verktyg på nätet så att folk jorden runt kan ladda ner filmer, spel, musik och böcker utan att betala för sig och vi är stolta över det! För vi tycker att ... att man inte ska behöva betala för något man kan ta gratis.

The Pirate Bay är en avknoppning av Piratbyrån, som är en organisation som bekämpar upphovsrätten. Vad skulle Fredrik Neij och hans kompisar ha för syfte annat än att kränka upphovsrätten?

The Pirate Bay är ju en mötesplats för fildelare och sajten har en enorm katalog av musik, filmer, teveprogram och spel som man kan ladda ner utan att betala för sig.

Rättegången mot Neij, Warg, Sunde och företagaren Carl Lundström, 48, som enligt kammaråklagare Håkan

Roswall tillhandahöll datorer och är ett slags styrelseordförande i The Pirate Bay, beräknas pågå ett par veckor.

Om första dagen var representativ kommer dessa två veckor att kännas som två år. Åklagare Roswall gick med ohygglig noggrannhet igenom samtliga fakta som ligger till grund för åtalet.

Till exempel att de åtalade främjat olaglig nedladdning av The Beatles album ”Let it be”, som den första juni 2005 var nedladdat 4 836 gånger, vilket 31 maj 2006, då polisen slog till mot The Pirate Bay, hade ökat till 5 007 gånger. Eller att antalet fildelare vid ett specifikt tillfälle var 31 och vid ett annat 11.

Det var som att höra någon i maklig takt räkna bokstäver i telefonkatalogen. Journalister nickade till, en nämndeman kämpade mot sömnen, åtminstone en advokat blundade väldigt länge och den åtalade Gottfrid Warg gäspade stort.

De åtalade säger att de bara tillhandahållit teknik och information, de har inte gjort något brottsligt själva.

En av advokaterna liknade det vid att tillhandahålla en bil.

Men – vid närmare eftertanke – kan inte det vara olagligt? Om man vet att bilen ska användas som verktyg vid ett brott?

Åklagare Roswall målade sakta fram en bild som visade de åtalade som affärsmän snarare än kämpande idealister.

Lundström, Neij och Warg bildade ett bolag – Random Media – med säte på Brittiska Jungfruöarna. Syftet var att tjäna pengar på annonser på The Pirate Bay. De städslade en israelisk affärsman som internationell annonsraggare och engagerade ett bolag för att skaffa annonser i Norden.

The Pirate Bay blev en av världens största fildelningstjänster.

Verksamheten blev så stor att film-, musik- och spelbolag nu kräver cirka 117 miljoner kronor i skadestånd, plus ränta. Döms Neij, Warg, Sunde och Lundström riskerar de att bli skuldsatta livet ut.

Det kanske var därför Neijs advokat sa att hans klient aldrig velat kränka någons upphovsrätt.

Följ Pirate Bay- rättegången direkt

Rapporter från rättssalen och snabba kommentarer – följ flödet på mikrobloggarna Twitter och Bloggy .

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: