Usama bin Ladin hotar Barack Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

"Ett uttalande till det amerikanska folket"

Tre dagar efter årsdagen av 11-septemberattackerna 2001 har ett nytt livstecken från al-Qaidaledaren Usama bin Ladin kommit.

Bin Ladin.
Bin Ladin.

På en hemsida som ofta används av terrornätverket fanns på måndagen en ljudinspelning med rubriken "Ett uttalande till det amerikanska folket", illustrerat med en stillbild av bin Ladin.

Rösten på inspelningen varnar USA:s folk för Vita husets nära band med Israel.

"Tiden är inne för er att befria er från fruktan och den ideologiska terrorismen från nykonservativa och Israel-lobbyn. Orsaken till vår konflikt är ert stöd för er allierade Israel, som ockuperar vårt land i Palestina!", sade rösten.

Det gick inte att omedelbart bekräfta om det verkligen är Usama bin Ladin som talar på bandet men hemsidan används ofta av al-Qaidas anhängare.

"Obama är en försvagad man"

Senaste ljudinspelningen av Usama bin Ladin spreds den 3 juni, då han hånade president Barack Obamas invit till den muslimska världen. I den nya inspelningen finns hänvisning till Obamas tal i Kairo i juni, vilket tyder på att inspelningen gjorts efter det.

På inspelningen sägs att presidentskiftet i USA inte har lett till någon ändrad politik.

"Ni har bara bytt ansikten i Vita huset. Obama är en försvagad man. Han kan inte stoppa kriget", sade bin Ladin, med hänvisning till striderna i Afghanistan.

Usama bin Ladin anses hålla sig gömd i bergen längs gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Sedan terrorattackerna i New York och Washington den 11 september 2001 har ett 60-tal budskap från honom och andra al-Qaidaledare spritts. Måndagens budskap är det fjärde från bin Ladin hittills i år.

TT

Publicerad: