Svart mellanmjölk

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-18

I morgon kommer mellanmjölkens förlovade land att drabbas av en chock.

För första gången på tjugo år kommer inte den trygga grön- och vitrandiga förpackningen se ut som den ska.

– Vi gör den svart för att visa vårt stöd för WWF:S Earth Hour då en miljard människor över hela världen släcker lamporna för miljön, säger Inger Söderlund, PR-chef för Arla i Sverige.

De tillverkas i natt de första av totalt två miljoner liter mellanmjölk i svart förpackning.

– I morgon bitti kommer de ut i butik. Det är en dramatisk designförändring. Det blir säkert många som hajar till och kommer att läsa mycket noggrant vad som står skrivet på förpackningarna, säger Inger Söderlund.

Den 28 mars mellan 20.30 och 21.30

Orsaken till att den tjugo år gamla designen av Tom Hedqvist byts ut är att Arla beslutat att stödja världsnaturfondens upprop Earth Hour för att minska växthuseffekten.

– Den 28 mars mellan 20.30 och 21.30 uppmanas världen och alla världsstäder att släcka ner. Hittills har 1 500 städer som gått med på att släcka lamporna. Det här är en manifestation som vi tycker är mycket viktig och som vi gör under en vecka.

Varför valde ni just mellanmjölk och inte lättmjölk i stället?

– Det är för att mellanmjölken är den volymmässigt största produkten och det kommer att märkas mest i butikerna. Det här också det enklaste sättet för oss att påverka.

Ska ni inte släcka ner något själva?

– Vi har elva produktionsplatser och kontor där vi ska släcka ner. Men vi kan inte släcka ner på de platser där det pågår tillverkning.