Nyheter

”Vi bör stanna i Afganistan för de mänskliga rättigheternas skull ”

NYHETER

Dilsa Demirbag-Sten: Därför bör Sverige stanna i kriget

Är den svenska närvaron i Afghanistan bra eller dålig? Åsikterna går isär. Varje dag får två kända svenskar ge sin syn på debatten – och sina fem bästa argument för att trupperna ska stanna kvar eller åka hem.

Dilsa Demirbag-Sten.
Dilsa Demirbag-Sten.

Dilsa Demirbag-Sten, debattör, 39:

1. Hot mot Sverige

Den typ av terrorism som talibanismen står för är ett hot även mot Sverige. Fredsbevarande trupper i Afghanistan är ett sätt att skydda Sverige.

2. Förbättring

Sedan trupperna kom har läget för de civila förbättrats avsevärt. Fler har fått hälsovård, 80 procent fler flickor går i skolan. Den militära närvaron är en förutsättning för att detta ska kunna ske.

3. Mänskliga rättigheter

Sverige har ett ansvar för att värna mänskliga rättigheter. Jag tror inte att mänskliga rättigheter är något som genetiskt bara passar västerlänningar.

4. Droghandel

Talibanerna är en totalitär politiskt kraft med många fula ansikten. Droghandeln har ökat markant. Talibanerna använder pengarna för att finansiera kriget.

5. Fel bild

Många människor verkar tro att de svenska soldaterna är skjutgalna och dödar civilbefolkningen. I själva verket är det här folk som kan rädda liv, bygga upp ett samhälle. Vi borde vara stolta.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter