Första fallen av svininfluensa i Norden

avLinda Hjertén

NYHETER

Två personer på sjukhus i Finland

Svininfluensan kommer allt närmare Sverige.

Just nu ligger en kvinna isolerad på sjukhus i Finland med det misstänkta viruset.

Och i Kotka har ytterligare en ung man lagts in med misstänkta symptom.

Svininfluensan sprider sig i Europa. Nu misstänks den ha kommit till Finland.

I går lades en kvinna in på Päijänne-Tavastlands centralsjukhus i Lahtis, Finland. Hon hade varit på resa i Mexiko under en längre tid och insjuknade direkt när hon kom hem till Finland i går, rapporterar Yle.

Provsvar om en vecka

De finska myndigheterna säger att det mesta tyder på att kvinnan drabbats av svininfluensan, men att det slutgiltiga provsvaret kommer först om en vecka.

Kvinnan hålls nu isolerad och hennes tillstånd beskrivs som stabilt men symptomen milda, med hög och feber och muskelvärk.

I dag togs ytterligare en person in på sjukhus med misstänkt svininfluensa. Mannen lades in på Kymmenedalens centralsjukhus i Kotka.

Han ska nyligen ha varit på semester i Spanien, skriver HBL på nätet.

159 kan ha dött

Antalet smittade runt om i världen stiger hela tiden. I eftermiddags meddelade WHO att siffran bekräftade fall nu är uppe i 114 personer. I USA är 93 smittade, i Kanada 13, i New Zealand 14, fem personer i Storbritannien, tre i Tyskland, tio i Spanien, två i Israel och en i Australien.

Enligt AP kan så många som 159 personer ha dött av svininfluensan i Mexiko men än så länge är dödsorsaken bekräftad i endast åtta av fallen. I dag avled ett 23 månader gammalt mexikanskt barn i delstaten Texas i USA.

I Sverige har ett 40-tal personer testats för influensan men ingen har hittills varit smittad.

ARTIKELN HANDLAR OM