Nyheter

”Pappa bad mig bli självmordsbombare”

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Usama bin Ladins son talar ut – skriver bok om sin far

Han vaknade av att hans morbror smällde upp sovrumsdörren.

– Kom och titta! Se vad din pappa har gjort, ropade han.

Omar bin Ladin gick ut till tv:n – och såg tornen i New York falla.

Det är den 11 september 2001.

När Omar bin Ladin tittar på tv:n inser han att hans liv aldrig kommer att bli detsamma igen.

– Jag ville inte tro att det var pappa först, trots att jag förstod att det måste vara det. Men när jag hörde hans röst i en radioinspelning, när han tog på sig skulden, så insåg jag att jag inte längre kunde ha lyxen att leva i förnekelse. Men det var bara för mycket, omöjligt att ta in, att han skulle vara kapabel till något sådant, säger Omar bin Ladin till Daily Mail.

Ett av 19 barn

Usama bin Ladin har 19 barn totalt. Omar bin Laden är den fjärde sonen i ordningen. I november släpper han en bok om sin uppväxt; ”Growing up bin Ladin”, som han skrivit tillsammans med sin mamma, Najwa Ghanem bin Ladin – Usamas första fru.

I boken berättar sonen flera bisarra detaljer om sin pappa, och om hur fadern – som var son till en saudisk miljonär – valde bort ett liv i lyx för ett liv i en grotta. Han säger att fadern var besatt av tanken på ett heligt krig och att han regelbundet misshandlade sina söner.

– Allt var förbjudet. Leksaker, amerikanska prylar, kolsyrad dricka, säger sonen.

”Hans ögon lös av glädje”

Najwa Ghanem berättar också om sitt första möte med sin blivande man. Hon var 15 år – han hennes 17-åriga kusin. Äktenskapet var arrangerat.

– Han hade en mjuk röst och var väldigt allvarlig. Men hans bruna ögon lös av glädje när jag kom in i rummet, säger hon till Daily Mail.

Hon beskriver hur hon sedan stod bredvid och hjälplöst såg på när hennes man mer och mer snöade in på ”saken”, som han kallade den. Hur han började planera dåd, boka möten med terrororganisationer. Till sist insisterade han på att familjen skulle bo i avlägsna grottor. han körde runt fruar och barn till olika ställen, och lämnade dem sedan ensamma där i långa perioder. Hans hustru beskriver hur barnen grävde hål i den smutsiga jorden och sov där.

– Usama gav de äldsta pojkarna order om hur de skulle gräva. Alla gjorde som han sa, säger hustrun till Daily Mail.

Dödade sonens hundar

När Omar bin Ladin var femton år valdes han ut av fadern. Han skulle få följa med på en resa till Afghanistan. Vad Omar såg då chockade honom.'– Vårt nya hem var ett skjul i Tora Bora-bergen. Jag kunde inte fatta hur våra liv blev på det här viset. Jag visste ju att jag tillhörde en av de rikaste familjerna i Saudiarabien. Mina kusiner bodde i fina hem och gick i skolor, och där var jag, mitt i ett laglöst land, säger han till Daily Mail.

När Omar bin Ladin var 17 år fick han förklaringen till varför alla hans hundvalpar jämt försvann. Han kom på pappans soldater när de testade kemiska och biologiska vapen på djuren.

– Soldaterna var helt inne i det. De njöt av att berätta vad de gjorde mot djuren, säger sonen.

– När jag insåg det distanserade jag mig än mer från min pappa.

”Bad mig bli självmordsbombare”

Droppen kom när pappan bad honom att anmäla sig som självmordsbombare – ”för sakens skull”.

– Han tittade på mig med förväntan i ögonen. Jag var vansinnig. Jag insåg att han älskade ”saken” mer än han någonsin älskat mig. Jag kände att det vore idiotiskt att stanna en sekund till.

Det var april 2001. Omar bin Ladin säger att han inte hört ett ord från sin far sedan dess.

– Jag vet inte ens om han fortfarande lever, säger han.

Omar bin Ladin är gift med en engelsk kvinna, men har konsekvent nekats visum till Storbritannien. Han hoppas nu att boken ska ge en ny bild av honom.

– Jag är inte som min far. När han ber om krig, så ber jag för fred. Vi har gått våra skilda vägar, och vi är båda övertygade om att den vägen vi valt är den rätta.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: