Nyheter

Cv-bluffarna ska avslöjas

Av: 

Minimedia

Tobias Carlsson

NYHETER

Sven-Otto Littorin har gjort det, läkemedelstillverkaren Refaat El-Sayed likaså.

Men nu är lögnernas tid i cv:et förbi – det ska detektiver se till.

Foto: SXC.HU
Foto: SXC.HU

Efter en öl eller två kan var och varannan tendera att överdriva sina meriter en aning.

Men det är en sak vad man säger på krogen, och en helt annan vad man skriver i sitt cv – skulle man ju kunna tro i alla fall. För sanningen är den att problemet med överdrivna meritlistor är tillräckligt stort för att ge plats åt en ny yrkesgrupp: cv-detektiver.

Littorins examen

– Vid en hög chefsbefattning till exempel vill man ju vara klar över vad det är för person man tillsätter, säger Katarina, detektiv i Malmö, till Metro.

Enligt Metro har detektivfirman märkt av ett ökande intresse från företag att kolla upp blivande medarbetare, och då framförallt deras cv.

För nog finns det några högt uppsatta som har skruvat lite på sanningen. Ett färskt exempel är arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin (M) och hans mastersexamen från en ökänd skola i USA som numera inte har rätt att ge akademisk examen.

Årets svensk, eller bluff

Ett äldre exempel är Refaat El-Sayed, som tog över en nedläggningshotad läkemedelsfabrik och på fyra år gjorde det till ett miljardimperium.

1985 fick han utmärkelsen ”Årets svensk”, men han borde kanske snarare ha fått ”Årets bluff”. Den doktorsexamen han hävdade att han hade i biokemi visade sig nämligen vara fejk. El-Sayed frystes ut av näringslivet och dömdes senare även till fängelse för bokföringsbrott.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Hitta utbildning

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter