Höll familjen fången – åtalas

NYHETER

Hemmet var deras fängelse.

Fadern lät inte sina barn gå i skolan. Mat och kläder hämtades från soptunnor.

Åtalet mot pappan i Uppsala vittnar om hans skräckvälde.

Trakasserierna började 1985.

Mannens hustru har berättat för polisen om åren av misshandel, hot och kränkningar. Gärningarna är samlade under fyra åtalspunkter som lyder olaga frihetsberövande, grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot.

Mannen greps den 27 juni i år efter att polisen fått larm om ett lägenhetsbråk. Gripandet blev hustruns chans att berätta om åren i mannens våld.

25 års tortyr

Strax efteråt lämnade hon in en ansökan om skilsmässa och angav som skäl att mannen torterat henne och barnen under 25 års tid.

De brott som mannen nu kommer att ställas till svars för har skett mellan 2003 och 2004 samt under 2009.

Enligt åtalet höll den 68-årige mannen sin familj fången mellan hösten 2003 och våren 2004. De tilläts då inte att lämna lägenheten. Av förundersökningen framgår det att barnen, två pojkar och två flickor, levde i skräck för fadern. Vid två tillfällen ska myndigheterna ha besökt hemmet, då gömdes barnen undan.

Enligt Uppsala Nya Tidning ska barnen ha fått såväl mat som kläder från soptunnor.

Familjen har berättat att pappan med hjälp av hot och våld ha hållit barnen under uppsikt och hindrat dem att röra sig fritt och leka. Barnen ska bara ha setts gå ut i grupp under övervakning av pappan.

Ingen har vågat trotsa honom av rädsla för straff.

Ingen insyn

Under brottsrubriceringen grov kvinnofridskränkning samlas en lång rad våldsbrott som mannen utsatt sin fru för. Han ska bland annat ha knuffat henne mot en vägg, slagit henne och tryckt ner henne i en säng.

Tortyren har pågått utan någon som helst insyn omvärlden. Socialtjänsten kände inte till familjen förrän mannen greps av polis.

Ute i samhället använde sig mannen av tre olika identiteter. Fortfarande när åtalet väckts är det inte helt klart vilken av hans identiteter som är den rätta.

Enligt åtalet ska pappan vara 68 år, men det är en felaktig uppgift, enligt kammaråklagare Johan Strömbäck.

– Han säger själv att det blev fel vid översättningen av hans ursprungliga dokument, säger Strömbäck till TT och uppger att mannen är omkring tio år yngre.