Finnes: Övergivna missar – i massor

Av: Maria Hagström

Publicerad:
Uppdaterad:

Katthemmen kan inte ta emot fler

svämmar över av sommarkatter Primus, 8, och Vilma, 1, trängs med massor av andra missar på katthemmet i Vaxholm. ”Det känns fruktansvärt att vi inte kan ta in några nya”, säger föreningen Djurhjälpens ordförande Annie Mohl.
Foto: Foto: LARS HEDELIN
svämmar över av sommarkatter Primus, 8, och Vilma, 1, trängs med massor av andra missar på katthemmet i Vaxholm. ”Det känns fruktansvärt att vi inte kan ta in några nya”, säger föreningen Djurhjälpens ordförande Annie Mohl.

Katter som Primus och Vilma blir bara fler.

Katthemmen är överfulla.

Och personalen ber desperat om hjälp för att få plats med övergivna sommarkatter.

– Det känns fruktansvärt att vi inte kan ta in några nya katter, säger Annie Mohl, ordförande i föreningen Djurhjälpen.

I deras katthem i Vaxholm utanför Stockholm finns det katter överallt –på hyllor, i korgar, vid matskålar, i utomhusgården och lekandes med låtsasmöss. Här bor Primus, Vilma och Tjalle tillsammans med 60 andra katter som ingen vill ha.

Köade i två månader

Många av dem har blivit vanvårdade och är skygga. I karantänen sitter Kirri, som kom hit i söndags. I två månader blev han matad utanför ett dagis i Sollentuna tills han var först i kön att få en plats på katthemmet.

Men nu är det intagsstopp. Det är fullt. Så ser det ut även på andra hem.

– I år har det varit något fruktansvärt. Jag har aldrig varit med om liknande. Det har varit rekord med katter, säger Hans Malmgren, ansvarig för Fisksätra katthem.

Också på Katthjälpen

i Göteborg och Malmö är det fullt och de har kösystem. Många hem uppger att de inte har plats för sommarkatterna – de katter som människor ledsnar på när sommaren är över.

På katthemmen finns nu många juni-julikatter, som Hans Malmgren kallar dem. De blev utslängda före semestern när ägaren inte ordnat med pensionat eller kattvakt.

Lämnas på t-banan

– Många tänker att de kan vara ute och fixa mat själva. Men vi får in katter som inte alls har fixat det, säger Annie Mohl.

Det har hänt att människor lämnat sina husdjur

i väskor i tunnelbanan eller i en kartong i skogen när det är semestertider.

Personalen på katthemmen söker nu desperat efter riktiga hem till sina katter.

– Om man är beredd att öppna sitt hem för en katt, så hjälper man ytterligare en som då kan få en plats på katthemmet. Vi tvingas säga nej till majoriteten. Till slut svälter eller fryser de ihjäl, säger Eva Edström på Stockholms katthem.

Publicerad: