Annika Östberg får tidsbegränsat straff

Av: Mikael Åberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon kan gå fri i maj 2011

Lagman Per Grevesmühl tog emot pressen. Örebro tingsrätt meddelade att Annika Östbergs livstidsstraff tidsbestäms. Hon beräknas vara fri i maj 2011.
Foto: CONNY SILLÈN
Lagman Per Grevesmühl tog emot pressen. Örebro tingsrätt meddelade att Annika Östbergs livstidsstraff tidsbestäms. Hon beräknas vara fri i maj 2011.

ÖREBRO. Morddömda Annika Östberg får sitt fängelsestraff tidsbestämt.

Örebro tingsrätt meddelade i dag att straffet bestäms till 45 år.

Det innebär att Annika Östberg blir villkorligt frigiven i maj 2011.

Förra veckan berättade livstidsdömda Annika Östberg, 55, för Örebro tingsrätt varför hon vill få sitt fängelsestraff tidsbestämt.

Tingsrätten anser att Annika Östberg är redo för ett liv i samhället och beviljar hennes önskan. Men hon kommer inte att släppas fri till sommaren som hennes advokat Johan Ödlund yrkat.

– Annika Östberg har dömts för synnerligen allvarliga brott, men den tiden som hon suttit får anses tillräcklig. Hon behöver en utslussningstid på ett och ett halvt år. Någon gång i maj 2011 kan det bli aktuellt med en frigivning, säger lagmannen Per Grevesmühl, under en presskonferens i tingsrätten.

45 år

Han går sakligt igenom hur en enig tingsrätt resonerat. Annika Östberg döms till 45 års fängelse, vilket betyder att hon släpps när hon suttit fängslad i två tredjedelar av straffet.

Tingsrättens beslut innebär att Annika Östberg blir villkorligt frigiven i maj 2011. Då får hon en prövotid på 15 år. Om hon begår något brott under den tiden har den villkorliga frigivningen förbrukats, och hon måste avtjäna återstoden av straffet.

Kriminalvården har gett sitt godkännande till att tidsbestämma straffet. Rättsmedicinalverket ansåg däremot att det finns en medelhög risk att Annika Östberg återfaller i brott.

– Rättsmedicinalverkets utredning är en av alla utredningar. För tingsrättens del bedöms skadan i och för sig intressant, men hon har medverkat till att anpassa sig och lever efter programmen (drogrehabilitering). Hon har också skaffat och vidmakthållit ett socialt liv, säger Per Grevensmühl.

Det har nu gått drygt 28 år sedan Annika Östberg, tillsammans med sin dåvarande pojkvän, mördade två personer i Kalifornien. I den amerikanska domen beskrivs händelsen som brutal, kallblodig och vansinnig.

– Jag kan inte förklara något som var insanity. Det går inte, sa Östberg till rätten förra veckan.

"Drogfri kvinna"

Hon menade att hon förändrats mycket under tiden i fängelset, från förvirrad narkoman till en drogfri kvinna med helt andra värderingar. Därför trodde hon inte att hon skulle återfalla i brott om hon släpptes fri.

– Endast en gång under tiden som Annika suttit fängslad har hon gjort sig skyldig till allvarlig misskötsel som talar mot frigivning. I mars 1989 gjorde hon sig skyldig till narkotikaanvändning, men det är så långt tillbaka att det saknar betydelse, säger Per Grevensmühl.

Tingsrätten tror att medias stora intresse för Annika Östberg hjälper henne. Den sociala kontrollen bidrar till att hon strävar efter att leva ett skötsamt liv. Hon har ingen personlighetsstörning, inget missbruk och ingen psykisk sjukdom.

Något som talade emot Annika Östberg är att hon bara har haft sju permissioner och inga på egen hand.

Annika Östberg överfördes från fängelset i USA till svenska Hinsebergsfängelset i våras. För några veckor sedan flyttades hon till Färingsöanstalten, som har en lägre säkerhetsklass. Där har hon sex timmars bevakad permission varannan vecka.

Domen går att överklaga. Endast ett av de närmare 70 fall där livstidsstraff prövats för omvandling har överklagats av åklagaren, enligt Per Grevensmühl.

10.00: Annika Östberg får beskedet

Kan släppas fri i maj – Aftonbladets Mikael Åberg på plats.

Publicerad: