"Tyskland tar ett stort steg åt höger"

Staffan Heimerson rapporterade direkt från Berlin

I går gick det tyska folket och röstade.

Resultatet blir att Angela Merkel inte bara sitter kvar som förbundskansler – hon får nu av allt att döma bilda sin drömregering som är helt borgerlig.

– Tillsammans med liberalerna har hon nu äntligen möjlighet att genomföra de ekonomiska reformer som ingår i hennes valprogram, sade Staffan Heimerson.

Staffan Heimerson var i går på plats i Berlin och rapporterade om det tyska valresultatet.

– Angela Merkel vinner en storseger, sade han.

Hennes konservativa CDU fick 33,9 procent och adderat till det kommer nyliberalerna i FDP:s 14,6 procent.

– Där med får hon 48 procent i ett land där valstystemet gör att 47 procent räcker, sade Heimerson.

– Allt tyder nu på att Tyskland tar ett markant steg till höger och att Merkel överger sin stora koalition med Socialdemokraterna.

Vänsterns nederlag

Merkel jublade efteråt då hon mötte sina medarbetare:

– Ni har åstadkommit något magnifikt. Men jag vill vara kansler för alla tyskar. Vi vill vara ett folkparti för de underpriviligerade.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget. De hamnar på 23 procent och det anses att under 25 procent inte bara är ett nederlag – det är ett svårt nederlag.

– Väljarna har avgjort. Resultatet är ett bittert nederlag för tysk socialdemokrati, sade Frank-Walter Steinmeier, när han tillsammans med partiordföranden Franz Müntefering kom till den socialdemokratiska valvakan.

Lågt valdeltagande

Vänstern fick 14,6 procent och De Gröna ökar till 10,7.

Valdeltagandet var trots gott väder lägre än vad man hoppats och väntat. 72,5 procent tog sig till valurnorna – och det är det lägsta i Förbundsrepublikens historia.

– Merkel hade fyra framgångsrika år i koalition med socialdemokraterna, men tillsammans med liberalerna har hon nu äntligen möjlighet att genomföra de ekonomiska reformer som ingår i hennes valprogram, säger Staffan Heimerson.

Moderaterna gläds

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gläds åt resultatet av vallokalsundersökningen. Även om CDU backar har FDP gått framåt.

– Det visar tydligt att väljarna belönar ansvarstagande och tydlighet i regeringsfrågan, säger han till TT.

Publisert: