Ingen a-kassa – på nio månader

avCaroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tomas, 30, tvingas låna av sin pappa för att ha råd med mat

Foto: Foto: LARS HEDELIN
Lång väntan Tomas försöker hålla humöret uppe för sin sexåriga dotter Sagas skull. ”Jag har lånat nästan 70 000 kronor av pappa nu.”

Tomas Brisbeck, 30, har väntat i nio månader på a-kassa.

Arbetsgivaren gick i konkurs och vägrar skriva på intyget som behövs.

– Det är riktigt jobbigt. Jag har magknip inför julen, säger Tomas.

Tomas Brisbeck.

Han är byggnadsarbetare och medlem i fack och a-kassa sedan 13 år.

Den 17 februari blev han uppsagd.

A-kassan har inte hunnit med hans ärende ännu, trots att det är november.

– Det är riktigt jobbigt. Jag har lånat nästan 70 000 kronor av pappa nu. Han lånar ut så vi kan betala räkningar och äta lite också. Men det är väldigt svårt.

”Svårt att hitta jobb”

Tomas bor på landet utanför Eskilstuna med sambon Denise, 20, och dottern Saga, 6. Han hittade ett tillfälligt jobb i somras, men det varade bara en månad.

– Det är svårt att hitta jobb. Vi hyr billigt av min mammas nya man nu. Han kastar inte ut oss på gatan om det krisar. Jag försöker hålla humöret uppe för min dotters skull, men jag vet inte vad jag ska göra om vi inte får pengar snart.

”Ingen vill skriva på”

Tomas anmälde sig på arbetsförmedlingen i februari, skickade in papper till a-kassan och trodde att saken skulle lösa sig.

– Men det var fel papper. Arbetsgivaren gick i konkurs och sen dess har han vägrat skriva på arbetsgivarintyget. Ingen vill skriva på att jag varit anställd.

Tomas har försett a-kassan med lönespecifikationer, bankutdrag – allt han kunnat komma på för att bevisa att han har rätt till a-kassa.

– Men det hjälper inte. Jag har en kontaktman på Byggnads, men både han och a-kassan säger att mitt ärende ligger i kö. De sa att de skulle höra av sig. Det var i augusti.

Littorin kritisk

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin är kritisk mot a-kassans långa väntetider. Fortsätter problemen stärker det skälen för en allmän, obligatorisk a-kassa:

– Man borde inte behöva vänta längre än en månad.

– Det är bedrövligt att människor som betalat till den här försäkringen inte får pengar när de behöver.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM